Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 08:05

  Σε αύξηση δυναμικότητας και νέες συνεργασίες προσβλέπει η "Ευρωκλινική"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Από αριστερά: Νικόλας Πλακόπητας, αντιπρόεδρος Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην ιδιωτική αγορά υγειονομικής περίθαλψης, στη βελτίωση και ανάπτυξη των κτιριακών δομών, στην παροχή νέων υπηρεσιών και στην αναζήτηση νέων συνεργασιών στον κλάδο προσβλέπει η νέα μετοχική-διοικητική ομάδα της "Ευρωκλινικής Αθηνών" μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του νοσοκομείου σε ομάδα επενδυτών, με τη συμμετοχή του management της εταιρείας (management buyout).

  Το deal που απαίτησε λίγο περισσότερο από 12 μήνες και ολοκληρώθηκε εν μέσω lockdown, στα μέσα του περασμένου Απριλίου, σηματοδοτεί και την τυπική "έξοδο" της Global Finance από την επένδυσή της στην Ευρωκλινική Αθηνών, που χρονολογείται από το 2008.

  To South Eastern Europe Fund (SEEF), fund που συμβουλεύει η GlobalFinance, προχώρησε στη μεταβίβαση της Ευρωκλινικής σε ομάδα επενδυτών του στην οποία συμμετέχει η διοικητική ομάδα της εταιρείας, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund LPE II LP, το οποίο διαχειρίζεται η ΒΜΟ Private Equity, εταιρεία της ΒΜΟ Global Asset Management.

  "Προτάθηκε σε όλους τους επενδυτές που μετείχαν στο SEEF να παραμείνουν στο νέο σχήμα. Από τους συνολικά 35, παρέμειναν οι 25 με τη προσθήκη των τραπεζών, καθώς και του νέου μετόχου, της BMO Global Asset Management, ενός διεθνούς επενδυτή που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 270 δις. δολαρίων", ανέφερε στο Capital.gr ο Νικόλας Πλακόπητας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ευρωκλινική, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης.

  Η συμφωνία πώλησης του νοσοκομείου σε ομάδα επενδυτών του, με τη συμμετοχή του management (management buyout), περιελάμβανε και πρόβλεψη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρωκλινική έως 3,8 εκατ.ευρώ, η οποία και ολοκληρώθηκε, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού. Παράλληλα, η εταιρεία αξιοποίησε τη δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης, ύψους έως 7 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

  Το νέο, πολυμετοχικό σχήμα της Ευρωκλινικής μέσα στο επόμενο διάστημα θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ιδιωτική αγορά υγειονομικής περίθαλψης και θα οριστικοποιήσει το business plan της εταιρείας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Στόχος, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στον κλάδο εντείνεται, είναι η ανάπτυξη να προέλθει, μεταξύ άλλων, από την παροχή νέων υπηρεσιών, την ένταξη κορυφαίων ιατρών στην λίστα συνεργατών, τις επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και τη συνέχιση του επιχειρησιακού πλάνου στενής συνεργασίας και δημιουργίας στρατηγικών συμμαχιών με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

  Ο Όμιλος συμμετέχει ήδη σε προγράμματα Κλειστού Δικτύου καλύπτοντας περισσότερους από 65.000 ασφαλισμένους, έχοντας επεκτείνει τις συνεργασίες με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εφαρμόζοντας για πρώτη φορά Πακέτα Χρεώσεων.

  Αύξηση κλινών

  Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, εξετάζεται παράλληλα και η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου που βρίσκονται στους Αμπελόκηπους, με την πιθανή αγορά παρακείμενου κτιρίου 4-5 χιλ. τ.μ. στόχος είναι η αύξηση της δύναμης του νοσοκομείου στις 250, από τις 170 κλίνες σήμερα.

  Σημειώνεται πως ο Όμιλος λειτουργεί δύο κλινικές, την Ευρωκλινική Αθηνών και την Ευρωκλινική Παίδων, διαθέτει 550 άτομα διοικητικό και

  νοσηλευτικό προσωπικό, συνεργασία με 300 μόνιμους και περισσότερους από 1.000 εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς, 175 νοσηλευτικές κλίνες, 10 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 10 χειρουργικές αίθουσες.

  "Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε. Μέσα στην κρίση θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες και deals. Ήδη από τις αρχές Ιουνίου καταγράφεται αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με την περίοδο του lockdown και υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

  Η Ευρωκλινική έχει επιδείξει αξιοσημείωτη πορεία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια. Διαθέσει σημαντικό upside και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές έδωσαν μία πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης σε ολόκληρη τη διοικητική ομάδα και τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Ν. Πλακόπητας.

  Το 2019 σε ενοποιημένο επίπεδο ο Όμιλος Ευρωκλινική πραγματοποίησε κύκλος  εργασιών (μετά  την  αφαίρεση  των  ποσών  επιστροφής) ύψους 45,94 εκατ. ευρώ, έναντι 41,09 εκατ. ευρώ το 2018,αυξημένος κατά 11,80%.

  Για τον Όμιλο, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων μετά την αφαίρεση των ποσών rebate και clawback ανήλθαν σε 6,58 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5,36 εκατ. ευρώ το 2018, αύξηση 22,74%, ενώ οι ημέρες νοσηλείας για το 2019 κατέγραψαν αύξηση 9,07% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ