Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 08:57

  Η καραντίνα περιόρισε τις πτωχεύσεις - Τι συμβαίνει τον Ιούνιο

  Η καραντίνα περιόρισε τις πτωχεύσεις - Τι συμβαίνει τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Σημαντικός περιορισμός των λουκέτων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών απ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας κατεγράφη το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, δηλαδή από την επιβολή του lockdown και μετά.

  Ο λόγος αυτής της κατακόρυφης υποχώρησης των πτωχεύσεων ήταν, σύμφωνα τόσο με κυβερνητικές πηγές όσο και με εκπροσώπους φορέων από τα Επιμελητήρια, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στα οποία έχουν ενταχθεί οι περισσότερες εξ αυτών.

  Ωστόσο τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου καταγράφεται σημαντική αύξηση στα λουκέτα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, τα οποία όμως παραμένουν λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Συγκεκριμένα από την 1η έως τις 17 Ιουνίου διεγράφησαν 1.558 επιχειρήσεις όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα λουκέτο έβαλαν 1.991 εταιρείες.

  Με βάση στοιχεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, για τις εγγραφές-διαγραφές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος και τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουνίου έκλεισαν 3.281 εταιρείες, από 6.017 που κατέβασαν ρολά το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν (-45,47%). 

  Αντίστοιχη εικόνα και με βάση τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία από την 1η Μαρτίου έως και τις 31 Μαΐου οι διαγραφές ήταν μόλις 57 όταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν είχαν ανέλθει στις 154.

  Ειδικότερα το φετινό εξεταζόμενο διάστημα καμία Ανώνυμη Εταιρεία δεν διεγράφη -πέρυσι είχε βάλει λουκέτο μία-, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ήταν 32 όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 106. Αντίστοιχη εικόνα και για τις ετερόρρυθμες εταιρείες, διεγράφησαν 3 από 10 πέρυσι, 2 ΙΚΕ κατέβασαν ρολά από 8 πέρυσι και 17 ομόρρυθμες εταιρείες έβαλαν λουκέτο όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αυτές που έκλεισαν ήταν 25.

  Στη μοναδική νομική μορφή που υπήρξε αύξηση 100% των λουκέτων, με βάση τα στοιχεία του ΒΕΑ, ήταν οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης 2 από 1 ΕΠΕ που έκλεισε το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ