Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Ιουν-2020 08:08

  Creta Farms: Οι αξιώσεις του K. Δομαζάκη και η επόμενη μέρα

  Creta Farms: Οι αξιώσεις του K. Δομαζάκη και η επόμενη μέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Χωρίς τελειωμό δείχνει να είναι το σίριαλ για την επόμενη μέρα της Creta Farms. O Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης, εκ των ιδρυτών της κρητικής εταιρείας, κατέθεσε στα τέλη Μαΐου νέα αγωγή κατά των πιστωτριών τραπεζών της Creta Farms, δηλαδή κατά της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank. Με τη νέα αγωγή ο Τ. Δομαζάκης, ο οποίος βρέθηκε εκτός διοίκησης της αλλαντοβιομηχανίας την άνοιξη του 2019 ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου (έπειτα από αυτήν τη συνεδρίαση τη διοίκηση ανέλαβε ο αδερφός του, Μάνος Δομαζάκης), ζητά να του καταβληθεί σωρευτικά το ποσό των 37,561 εκατ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης ζητά από τις τράπεζες:

  - 14,861 εκατ. ευρώ για την περιουσιακή του ζημιά, συνισταμένη, όπως αναφέρεται στην αγωγή, στην πλήρη και οριστική απώλεια της αξίας των μετοχών του στην εταιρεία Creta Farms.

  - 5,7 εκατ. ευρώ για την απώλεια των εισοδημάτων που θα λάμβανε ως διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms κατά το χρονικό διάστημα 2020-2029.

  - 2 εκατ. ευρώ για την απώλεια της οικογενειακής του κατοικίας στο Ρέθυμνο εξαιτίας της αδυναμίας της Creta Farms να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, για τα οποία είχε εγγυηθεί προσωπικά.

  -15 εκατ. ευρώ ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που του προκάλεσαν, όπως σημειώνει στην ίδια αγωγή, οι εναγόμενες.

  Οι νέες αξιώσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη ήρθαν λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου (Εκούσια Δικαιοδοσία) τον Μάιο του 2020, με την οποία απερρίφθη η από 3/6/2019 αγωγή του κατά της εταιρείας, με την οποία ο κ. Δομαζάκης ζητούσε να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις της από 26/6/2019 έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, και λίγες ημέρες (Ιούνιος 2020) πριν από την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα. 

  Προς τα τέλη του έτους η απόφαση

  Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για τη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου και διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες, αφού η έδρα διέκοψε για να συσκεφθεί επί του αιτήματος του κ. Κ. Δομαζάκη για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό.

  Υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης τάχθηκαν όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, οι οποίοι δέχονται και το μεγαλύτερο "κούρεμα" με βάση το σχέδιο εξυγίανσης. Παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας διάσωσης έκαναν ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων, ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, το σωματείο των εργαζομένων και 423 εργαζόμενοι ατομικά, όπως επίσης οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

  Η συμφωνία εξυγίανσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προβλέπει την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης 4 εκατ. ευρώ στην Creta Farms, από τα οποία 2 εκατ. εκταμίευσε η Impala Hellas και 2 εκατ. εκταμίευσαν οι πιστώτριες τράπεζες.

  Σε ό,τι αφορά την έκδοση της απόφασης, αυτή αναμένεται να εκδοθεί σε 3-6 μήνες, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο δικανικός έλεγχος που έχει διαταχθεί δεν επηρεάζει τον κατάλογο των υποχρεώσεων της εταιρείας.

  Σημειώνεται πως η Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων, και όχι η ελεγκτική εταιρεία Deloitte, έχει αναλάβει τον έλεγχο συγκεκριμένων στοιχείων του ενεργητικού και όχι του παθητικού για τη χρήση του 2016.

  Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

  Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Το συνολικό "κούρεμα" στις οφειλές της Creta Farms θα αγγίζει το 64,12% και στην Impala Hellas θα μεταβιβαστούν οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από τη "μαύρη τρύπα" των 162.943.437 ευρώ με την οποία βαρύνεται σήμερα η επιχείρηση.

  Οι υπόλοιπες οφειλές, ύψους 104.485.878 ευρώ, θα παραμείνουν στην "παλιά" εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό, και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών της προς τις τράπεζες, αυτές ρυθμίζονται σε 40 τριμηνιαίες δόσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

  Ο στόχος της ανάκαμψης

  Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τη μεταβίβαση της Creta Farms στην Impala Hellas, συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου.

  Το business plan του επενδυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι το brand και η ποιότητα των προϊόντων θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάκαμψη από το δεύτερο οικονομικό έτος, με τις πωλήσεις σχεδόν να διπλασιάζονται από 46,7 εκατ. ευρώ σε 87,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2018 το έβδομο οικονομικό έτος, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η φήμη του brand και η καλή πίστη, αναφέρεται στο business plan.

  Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 46,7 εκατ. ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος σε 130,6 εκατ. ευρώ το ενδέκατο οικονομικό έτος, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 10,8%, ενώ από το ενδέκατο οικονομικό έτος και έπειτα οι πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Το εκτιμώμενο περιθώριο ΚΠΦΤΑ υπολογίζεται σε 5,7% το πρώτο οικονομικό έτος και βελτιώνεται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, φτάνοντας το 11,2%, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων ανέρχεται σε 7,2% στην περίοδο του επιχειρηματικού σχεδίου, αναφέρει ο επενδυτής. Σε ό,τι αφορά την αγοραία αξία των εμπορικών σημάτων της Creta Farms, αυτή υπολογίζεται σε 8,11 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ