Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 08:47

  Σε "καραντίνα" η τουριστική αγορά της Αθήνας

  Σε "καραντίνα" η τουριστική αγορά της Αθήνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Παρά το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση έχουν επαναλειτουργήσει, η αγορά της Πλάκας, που γέμιζε ζωή κυρίως από τους τουρίστες, εξακολουθεί να παραμένει σε ...καραντίνα. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κλειστά παραμένουν 1 στα 10 καταστήματα, ποσοστό 13,7%, ενώ όσα λειτουργούν εμφανίζουν πτώση του τζίρου άνω του 75%.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας -το δείγμα είναι 153 επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της τουριστικής αγοράς της Αθήνας όπου το 83,7% είναι εμπορικά τουριστικού ενδιαφέροντος και το 16,3% εστίασης-, πέρα των απωλειών της δίμηνης "αργίας", από την επαναλειτουργία τους έως σήμερα, καμιά δεν είχε καλύτερο ή έστω ίδιο επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το 2019. Η συντριπτική πλειονότητα (79,1%), πραγματοποίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα  επαναλειτουργίας της επιχείρησης του.

  Το 62,1% του δείγματος κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησης του, την επέκταση της μείωσης κατά 40%  του ενοικίου έως το τέλος του έτους. Ποσοστό 28,1%, ζητά ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιβίωση των επιχειρήσεων τους, το 9,2% ανέφερε πως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση τους.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 71,9%, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Το μόνο που λειτούργησε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία  δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος.

  Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, αυτό καταδεικνύει, πως οι επιχειρήσει, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα ή  φοβήθηκαν τις προϋποθέσεις ένταξης τους ή ότι τα προγράμματα δεν εξυπηρετούσαν τις άμεσες ανάγκες τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021