Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 08:47

  Επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά "πράσινου" υδρογόνου από ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ

  Επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά "πράσινου" υδρογόνου από ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με εντατικούς ρυθμούς οι μεγάλοι όμιλοι φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ προχωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια για τη μεταφορά και αποθήκευση του συγκεκριμένου καυσίμου, που θα έχει τον κύριο ρόλο στη νέα εποχή του μηδενικού αποτυπώματος σε άνθρακα.

  Παράλληλα, όμως, στο ραντάρ τους έχει μπει καλά και η αξιοποίηση του "καθαρού" ή "πράσινου" υδρογόνου. Κι αυτό αφενός για να κρατήσουν ανοικτές τις κάνουλες των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και αφετέρου για να μειώσουν περαιτέρω το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

  Ειδικότερα, στη διάρκεια εκδήλωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών οι CEO των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ αποκάλυψαν πως έχουν στα πλάνα τους τη δραστηριοποίηση τους στο υδρογόνο. Ο Νικόλα Μπατιλάνα είπε πως ο Διαχειριστής σχεδιάζει projects για τη μεταφορά βιομεθανίου και "πράσινου" υδρογόνου μέσα από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, αντλώντας τεχνογνωσία από τους μετόχους του, δηλαδή την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και τη βελγική Fluxys.

  Αντίστοιχα, και ο Κώστας Ξιφαράς, σημείωσε πως η Poseidon, η κοινή εταιρία των ΔΕΠΑ και Edison, είναι ανοικτή σε συνεργασίες και συνέργειες ώστε ο μεγάλος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed να μεταφέρει και υδρογόνο.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ανακοινώσει πως από το 2021 θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα φυσικού αερίου στο πλαίσιο της παρότρυνσης των επενδύσεων σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οι προαναφερόμενες εταιρίες, για μελλοντικά έργα θα βρουν κλειστές τις στρόφιγγες της δανειοδότησης και συνεπώς αναζητούν τρόπους για να τις κρατήσουν ανοικτές. Έτσι, οι "πράσινες" υποδομές είναι μία λύση.

  Είναι ενδεικτικό, όπως είπε και ο Αριστοτέλης Χαντάβας επικεφαλής της Enel στην Ελλάδα, πως την περίοδο αυτή οι συζητήσεις για το υδρογόνο στις Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα.

  Η ιταλική πολυεθνική επίσης έχει αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές εταιρίες για την προώθηση της λύσης του "πράσινου" υδρογόνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ