Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 13:49

  Ευκαιρίες στήριξης για τον ελληνικό τουρισμό

  Ευκαιρίες στήριξης για τον ελληνικό τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  Φέτος, οι διακοπές στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχονται μετά από μια πανδημία που επηρέασε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των πολιτών, δημιουργώντας συνθήκες πρωτόγνωρες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ειδικά στην Ευρώπη, όπου η οικονομία πολλών κρατών-μελών της στηρίζεται στον τουρισμό, η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του ίδιου του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στη συμπεριφορά των επισκεπτών. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν έναν γρίφο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις ωστόσο πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όσο και σε ιδιωτικό, μπορούν να επανεκκινήσουν και να ανακάμψουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το καλοκαίρι.

  Ενίσχυση του τουρισμού

  Ο τουρισμός βρέθηκε στις προτεραιότητες του προϋπολογισμού κάθε κράτους ξεχωριστά αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, με μια σειρά από μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση με ρευστότητα που αναμένεται να αγγίξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες αλλά και μειώσεις ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα COSME για τη δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

  Παράλληλα, η χώρα μας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αναμένεται να λάβει περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει με τη σειρά της μια σειρά από μέτρα. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ειδικά για τη φετινή τουριστική σεζόν μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε τουριστικά πακέτα και μεταφορές από το 24% στο 13%, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Recovery Fund.

   

  Ιδιωτική πρωτοβουλία

  Οι ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται, εκτός από τον αριθμό των τουριστών, να επηρεάσει και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους υγειονομικούς κανονισμούς ή και να τροποποιήσουν ριζικά τις υπηρεσίες τους. Ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν τη συνεχή ροή τουριστών και να παρέχουν τα εχέγγυα για μια ασφαλή διαμονή και μετακίνηση των επισκεπτών. Φυσικά, η κρατική στήριξη είναι πολύτιμη, ωστόσο η στήριξη από ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι καθοριστική, καθώς ενισχύει και διευκολύνει την πρόσβαση στην κρατική/ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

  H Eurobank βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, καθώς το όνομα και οι ενέργειες της έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, καθιερώνοντας την ως την "Τράπεζα του Τουρισμού" εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος που οι τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζονται μια παραπάνω ώθηση, η Eurobank έχει λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στον ελληνικό τουρισμό να στηριχθεί αποτελεσματικά και να προετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα για το τουριστικό κύμα που η χώρα περιμένει αυτό το καλοκαίρι. Τα μέτρα αυτά δίνουν σημαντική ανάσα και χρόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη σεζόν. Τα μέτρα περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας για τις ανάγκες του 2020, την έγκριση κεφαλαίων για την επανεκκίνηση του 2021, καθώς και το πάγωμα των δόσεων των δανείων για φέτος και του χρόνου. Παράλληλα, η τράπεζα έχει εξαγγείλει προνομιακή τιμολόγηση για τους πελάτες της στο πρόγραμμα Πιστοποίησης Covid-Shield της TÜV Austria Hellas, που έχει σχεδιαστεί για να εγγυηθεί ότι μια επιχείρηση έχει κατάλληλους μηχανισμούς και υποδομές, εναρμονισμένες με τις επιδημιολογικές οδηγίες.

  Η Eurobank έτσι αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές. Αντίστοιχα με τη λήψη των μέτρων αυτών, η Eurobank υπήρξε η πρώτη τράπεζα που μέσω του εξειδικευμένου τμήματος Χρηματοδοτήσεων Ξενοδοχείων και Τουρισμού, θέλησε να παρέχει σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων και την επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, λαμβάνοντας σημαντική ανατροφοδότηση από τους πελάτες της όλα αυτά τα χρόνια, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους και παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα που ενισχύουν τη ρευστότητά τους, εξατομικευμένες υπηρεσίες leasing, factoring, POS, μισθοδοσίες καθώς και υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου.

  pin

   

  Για μικρότερες επιχειρήσεις, το εξειδικευμένο πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός προσφέρει μια σειρά τραπεζικών και μη προνομίων. Ειδικά για τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, η Eurobank προσφέρει το πρόγραμμα Hotel Business Credit το οποίο περιλαμβάνει χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για άμεση ενίσχυση ρευστότητας και κάλυψη εξόδων της προετοιμασίας για την τουριστική περίοδο. Το εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει στη δράση επιχειρηματική χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου διασφαλίζεται 40% άτοκη χρηματοδότηση έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά και στο πρόγραμμα COSME του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων όπου η χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησης παρέχεται με την εγγύηση του ΕΤαΕ με μειωμένες εξασφαλίσεις από πλευράς επιχειρήσεων.

  Εκτός από τις ενέσεις ρευστότητας, το Business Banking Τουρισμός παρέχει και μια σειρά από μη τραπεζικά προνόμια που βοηθούν τις τουριστικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και την προβολή τους. Για παράδειγμα, οι πελάτες της Eurobank εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, σημαντικές εκπτώσεις στη συνεργασία τους με διακεκριμένες εταιρείες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους, βελτιώνουν και προωθούν την ψηφιακή εικόνα της επιχείρησής τους online, ενώ μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, να αποκτήσουν πιστοποίηση αστεριών και ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ