Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 19:40

  Eurobank: Τέλος Αυγούστου η διανομή των mezzanine και junior τίτλων του Cairo στους μετόχους

  Eurobank: Τέλος Αυγούστου η διανομή των mezzanine και junior τίτλων του Cairo στους μετόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Συνεδριάζει την Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την doValue, για την πώληση της τιτλοποίησης Cairo και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Το deal θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.

  Όπως ανακοίνωσε στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, το 75% των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) και το 50% των χαμηλής (junior) της τιτλοποίησης Cairo θα διανεμηθεί στους μετόχους της Eurobank το γ΄ τρίμηνο του 2020. Στα μέσα Ιουνίου το Δ.Σ. της Τράπεζας θα αποφασίσει τη μεταφορά των τίτλων σε κυπριακό SPV και στα τέλη του μήνα, τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo θα εξέλθουν από τον ισολογισμό της Eurobank και θα κοπούν οι ομολογίες υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης. Οι senior ομολογίες θα διακρατηθούν από την Τράπεζα και, έχοντας λάβει μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό, θα προσμετρώνται στα κεφάλαια. Κατόπιν έγκρισης από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank που θα συγκληθεί στις 17 Ιουλίου, οι μέτοχοι της Τράπεζας θα λάβουν μετοχές του νέου SPV στο τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.  

  Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cairo, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank θα υποχωρήσει στο 15,6%, με δείκτη κάλυψης στο 59,6%, και το απόθεμα των NPEs θα μειωθεί σε 6,1 δις. ευρώ.

  Όπως αναφέρθηκε, η επίπτωση της τιτλοποίησης Cairo στην κεφαλαιακή θέση της Eurobank ανέρχεται σε 1,567 δισ. ευρώ. Η συνολική επίπτωση Cairo και FPS στα κεφάλαια της Τράπεζας θα είναι της τάξεως των 340 μονάδων βάσης έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για περίπου 370 μ.β. Η αποτίμηση της FPS ανήλθε σε 310 εκατ. ευρώ, ενώ 135 εκατ. ευρώ ήταν τα κόστη της συναλλαγής και του carve – out.

  Ερωτώμενη σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στη δημιουργία νέων NPLs, η διοίκηση της Τράπεζας είπε ότι καθαρή εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπάρχει στο δ΄ τρίμηνο 2020 και στο α΄ τρίμηνο 2021. Αναμένοντας να δει πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα για την κρίση και τις πληρωμές δανείων, η διοίκηση της Eurobank αποφάσισε να διαμοιράσει το κόστος των αυξημένων προβλέψεων στην πορεία των τριμήνων και να μην επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το α΄ τρίμηνο. 

  Όπως αναφέρθηκε, καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των πληρωμών θα είναι το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα επιδότησης θα έχει διάρκεια τριών τριμήνων, έως το τέλος του α΄ τριμήνου 2021, φθίνον ποσοστό επιδότησης και ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

  Αναφερόμενη στα moratoria με τους πελάτες της για την αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι μόλις το 21% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 48% των μικρών έκανε χρήση της δυνατότητας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ