Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 15:07

  Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH): Απαραίτητη η συνεργασία ασφαλιστικών-Δημοσίου για την ασφάλιση κατά των πανδημιών

  Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH): Απαραίτητη η συνεργασία ασφαλιστικών-Δημοσίου για την ασφάλιση κατά των πανδημιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Αυξημένο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για τα συμβόλαια ιδιωτικής υγείας όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2019 κατά την οποία καταγράφηκε σημαντική αύξηση κερδών.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί πλέον να ασφαλιστεί καθώς ο κίνδυνος έχει πια επέλθει. Ωστόσο πολλές ασφαλιστικές αλλάζουν τα συμβόλαια προσθέτοντας όσες δεν είχαν και την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας. Όμως, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως η κάλυψη μιας πανδημίας απαιτεί την συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να συζητείται στο εξωτερικό.

  Μιλώντας για το διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών και το πως επηρέασε την ασφαλιστική αγορά η πανδημία ο επικεφαλής της Eurolife (αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών) δήλωσε ότι το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε ανοδικά μετά από μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία. Ωστόσο την περίοδο του lockdown παρατηρήθηκε μια έντονη υποχώρηση των νέων εργασιών. Ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι νέες εργασίες δείχνουν να επανέρχονται στα προ κορονοϊού επίπεδα, κάτι το οποίο όπως σημείωσε δεν περίμενε ούτε ο ίδιος.

  Παρά το ενθαρρυντικά σημάδια των τελευταίων εβδομάδων ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για την πορεία του 2020 και πρόσθετε ότι καθαρότερη εικόνα θα έχει διαμορφωθεί μετά το καλοκαίρι. "Ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης, όμως πρέπει να δούμε πόσο θα μειωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και το κατά πόσο αυτό θα αποτρέψει κάποιους από το να ασφαλιστούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Τα αποτελέσματα του 2019

  "To 2019 ήταν μια ακόμη πολύ επιτυχημένη χρονιά για τη Eurolife” σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου τονίζοντας ότι τα κέρδη προ φόρων το 2019 διαμορφώθηκαν στα 134,74 εκατ ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 34,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 60% σε σχέση με το 2018 και τα υπόλοιπα κέρδη προήλθαν από τις επενδύσεις.

  Το σύνολο ενεργητικού της Eurolife στα τέλη του 2019 διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ. "H Eurolife είναι ένας από τους μεγαλύτερες επενδυτές στην Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στο σύνολό τους είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας.

  H Eurolife κατέχει μερίδιο 11% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Στις ασφάλειες ζωής το μερίδιο της εταιρείας φθάνει το 19% και στις γενικές ασφάλειες το 3,4%. Η παραγωγή ασφαλίστρων το 2019 έφτασε τα 508 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Μιλώντας περαιτέρω για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς ο επικεφαλής της Eurolife σημείωσε ότι δόθηκαν 280 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσει, ενώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν 140 εκατ. ευρώ από φόρους και 6,5 εκατ. ευρώ από εργοδοτικές εισφορές.

  Παράλληλα, σημείωσε ότι η Eurolife παραμένει μια από τις κορυφαίες εταιρείες στις αποδόσεις των επενδυτικών προγραμμάτων που διαμορφώθηκε πέρσι στο 3,3% και αυτό "όταν σε παγκόσμια επίπεδο οι αποδόσεις και τα επιτόκια είναι σε χαμηλά επίπεδα ή και αρνητικά”.

  Η νέα ταυτότητα της Eurolife

  O κ Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε και στη νέα ταυτότητα της Eurolife που παρουσιάστηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Fairfax Financial Holdings είναι ο βασικός μέτοχος της Eurolife ο όμιλος πέτυχε συνολικά 520 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τα 177 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ήταν λειτουργικά και τα υπόλοιπα επενδυτικά.

  "Στόχος μας, με τον βασικό μας μέτοχο αλλά και τον όμιλο της Eurobank που διατηρεί το 20%, είναι να δημιουργούμε αξία με συνέχεια και συνέπεια για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ σημαντικό παραμένει ένα μέρος των κερδών μας να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία”, τόνισε.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ