Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 08:00

  "Πράσινο φως" για την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank ανάβουν οι επενδυτές

  "Πράσινο φως" για την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank ανάβουν οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Τις επαφές με τους επενδυτές για την επανεκκίνηση της τιτλοποίησης Galaxy που θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό APS, "Ηρακλής", ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η Alpha Bank. Η τιτλοποίηση, αν και θα περιοριστεί στο εύρος των 7,5 – 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές.

  Όπως αποκάλυψε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η διαδικασία ξεκινά εκ νέου, και με περισσότερους ενδιαφερόμενους επενδυτές, για να ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν προστεθεί δύο ακόμη μεγάλα ονόματα, τα οποία θα διενεργήσουν due diligence για να συμμετάσχουν στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών. Σημειώνεται ότι στη φάση αυτή "πάγωσε" το lockdown η διαδικασία για το Galaxy, καθώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, η Τράπεζα ανέμενε την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από άνω των 10 επενδυτές, που σύμφωνα με τις πληροφορίες,  είχαν διενεργήσει due diligence.

  Παρουσιάζοντας το πλάνο για την τιτλοποίηση Galaxy, ο CEO της Alpha Bank όρισε τις προτεραιότητες ως εξής:

  Α) Πώληση της νέας Cepal στον επενδυτή (σ.σ. θα είναι ο ίδιος που θα αγοράσει και την τιτλοποίηση Galaxy), αφού πρώτα η Alpha Bank αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge (η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί).

  Β) Πρόοδος με τη διαδικασία πώλησης των δύο πρώτων χαρτοφυλακίων NPLs της τιτλοποίησης Galaxy, τα οποία θα μεταφερθούν στον "Ηρακλή" με δύο διαφορετικά SPVs. To SPV I θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 1,9 δις. ευρώ και το SPV II μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής (όχι μόνο στεγαστικά) με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 5,7 δις. ευρώ.  

  Γ) Πρόοδος της διαδικασίας για το rating του τρίτου χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης (επιχειρηματικά NPLs 3 δις. ευρώ), καθώς θα ομολοποιούνται οι αγορές και θα ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

  Πέραν των προτεραιοτήτων αυτών, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μεμονωμένες πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων που αρχικά ήταν ενσωματωμένες στο σχέδιο της τιτλοποίησης Galaxy. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων leasing (200 – 300 εκατ. ευρώ) και χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις (900 εκατ. ευρώ), τα οποία θα πουληθούν ανεξάρτητα, όποτε υπάρξει ενδιαφερόμενος αγοραστής (είτε πριν, είτε παράλληλα είτε μετά τις τιτλοποιήσεις Galaxy).

  Στο δ΄ τρίμηνο του 2020 θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank (hive – down) με μετατροπή της εισηγμένης σε holding, απόσχιση και εισφορά του συνόλου σχεδόν των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, σε μια νέα τραπεζική θυγατρική.

  Η χθεσινή ανακοίνωση του CEO της Alpha Bank για την επανεκκίνηση του project Galaxy την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει το Capital.gr, αναφέροντας ότι μετά το "πράσινο φως" που έλαβε η Eurobank από το Υπουργείο Οικονομικών για τις εγγυήσεις των δύο πρώτων τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσει στον "Ηρακλής", θα ακολουθήσει άμεσα και η τιτλοποίηση της Alpha Bank. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ