Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 07:53

  Στην Intrum Hellas μεταβιβάστηκε το πρώτο χαρτοφυλάκιο NPLs της PQH (upd)

  Στην Intrum Hellas μεταβιβάστηκε το πρώτο χαρτοφυλάκιο NPLs της PQH (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:56

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Aeolus της PQH στον Όμιλο Intrum.

  Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Aeolus, το οποίο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αφορά περίπου 175.000 δανειολήπτες, 220.000 δανειακές συμβάσεις και 230.000 δάνεια.

  Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Aeolus στον Όμιλο Intrum ολοκληρώθηκε μέσω της εταιρίας ειδικού σκοπού Intrum Hellas Designated Activity Company (DAC).

  Τη διαχείριση των δανείων που συμπεριλαμβάνονται στο Aeolus θα αναλάβει η Intrum Hellas, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, με υπό διαχείριση δάνεια που ανέρχονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ.

  Ο κ. Άκης Μπης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι: "Ολοκληρώνοντας την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Aeolus, επιβεβαιώνουμε το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε με συνέπεια και στήριξη στην ελληνική αγορά η οποία έχει στρατηγική σημασία για τον Όμιλο Intrum και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων".

  Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas και μέλος της Διοικητικής Ομάδας του Ομίλου Intrum, δήλωσε, με αφορμή την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ότι: "Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία και η χρήση σύγχρονων εργαλείων στη διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και η μακροχρόνια εμπειρία και οι εξαιρετικές επιδόσεις του Ομίλου στις 24 ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιείται αποτελούν τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Διαχειριζόμαστε τις απαιτήσεις όλων των χαρτοφυλακίων μας με γνώμονα την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δανειοληπτών, στηρίζοντας παράλληλα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19".

  Η συμφωνία PQH και Intrum για το Aeolus αποτελεί την πρώτη συμφωνία μεταβίβασης κόκκινων δανείων εν μέσω της κρίσης του COVID-19, ενώ είναι και η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου από πλευράς PQH.

  Η συναλλαγή επιβεβαιώνει το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον της Intrum για την ελληνική αγορά. Η εταιρεία, με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές αγορές και εξαιρετικές επιδόσεις, διαχειρίζεται και στην Ελλάδα τα χαρτοφυλάκια των πελατών της, με γνώμονα την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δανειοληπτών, αλλά και τη στήριξης της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημικής κρίσης.

  Οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 την υπογραφή σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης του Aeolus έναντι τιμήματος 71,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 7% επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου.

  Τα δάνεια του "Αίολος" προέρχονται από χαρτοφυλάκια υπό εκκαθάριση τραπεζών που βρίσκονται υπό την διαχείριση της PQH από τον Απρίλιο του 2016 και συγκεκριμένα από τις πρώην: Αγροτική Τράπεζα (με το μεγαλύτερο μερίδιο στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, First Business Bank (FBB), Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσων, Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

  Η ανακοίνωση της PQH

  Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. ("PQH”), Ειδικός Εκκαθαριστής για τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, σε συνέχεια της από 19.12.2019 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Aeolus στην Intrum Hellas DAC. 

  Το χαρτοφυλάκιο Aeolus, συνολικής απαίτησης €2,4 δισ. αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

  Ο κ. Ξάνθος Βράχας, Διευθύνων Σύμβουλος της PQH σχολίασε σχετικά: "Η πώληση του χαρτοφυλακίου Aeolus αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την PQH και στέλνει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης για το έργο που συντελούμε. Η επιτυχία αυτή είναι συνάρτηση επιμελούς σχεδιασμού, συνεπούς προετοιμασίας και αποτελεσματικής εκτέλεσης της συναλλαγής, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Κεφαλαιοποιούμε την επιτυχία της σημερινής ημέρας και συνεχίζουμε με προσήλωση την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών προτεραιοτήτων μας, με σεβασμό στο κανονιστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία και η Τράπεζα της Ελλάδος".

  Η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και το δικηγορικό γραφείο PotamitisVekris ως νομικός σύμβουλος για την PQH.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων