Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 22:08

  Γ. Ζαββός: Μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης να καθαρίσει πλήρως τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

  Γ. Ζαββός: Μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης να καθαρίσει πλήρως τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των σχεδίων δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων, παρά την κρίση του κορονοϊού, και δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα, αποτελεί η έγκριση των εγγυήσεων που χορήγησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στη Eurobank για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις με τις οποίες θα εγκαινιαστεί το ελληνικό APS, "Ηρακλής". 

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, η κυβέρνηση θέλει ένα τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από τα κόκκινα δάνεια, ευέλικτο, σταθερό και ανταγωνιστικό. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του "Ηρακλή" που εγκαινιάζεται με τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις της Eurobank, παρά την κρίση του κορονοϊού, ανοίγοντας την "παγωμένη" αγορά των τιτλοποιήσεων πανευρωπαϊκά. 

  Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, όλες οι τράπεζες έχουν "στοιχηθεί" γύρω από τον "Ηρακλή", προχωρώντας εντατικά τον σχεδιασμό για τις τιτλοποιήσεις τους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

  Εξερχόμενη από μία κατάσταση (κρίση κορονοϊού) με εξαιρετικά περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα θα είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να στραφεί στους διεθνείς επενδυτές μόλις ανοίξουν οι αγορές. Η ρευστότητα στις αγορές η οποία θα αναζητήσει ευκαιρίες μετά την κρίση, είναι τεράστια. Και η Ελλάδα θα βρεθεί με πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων σε όλους τους τομείς, καθώς πέραν των φθηνών assets και του καλού (ιδίως επιστημονικού) δυναμικού εργαζομένων, θα "εξαργυρώσει" και το ότι είναι η λιγότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση.

  Όπως λέει ο υφυπουργός Οικονομικών, ο ορισμός των φθηνών και καλών assets "φωτογραφίζει" πρωτίστως τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του "Ηρακλή" και το Υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει αυξημένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές κατά τις επαφές που συνεχίζονται και εν μέσω κορονοϊού. 

  Ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή", οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει μηδενική στάθμιση κινδύνου στα στοιχεία του ενεργητικού τους και θα μπορούν να προσμετρήσουν στα κεφάλαιά τους, σε μία περίοδο εντάσεων όπως αυτές που δημιουργεί η κρίση του Covid-19, τους senior τίτλους που θα διακρατήσουν στους ισολογισμούς τους. Το γεγονός αυτό, συν το ότι ο "Ηρακλής" υπερσκέλισε επίσης το εμπόδιο της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας για τις τιτλοποιήσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών, λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι το σχήμα θα λειτουργήσει χωρίς επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων. 

  Ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση και τις τράπεζες και τα "εγκαίνια" του "Ηρακλή" (μάλιστα, υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημικής κρίσης) καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα που υπάρχει για την εξυγίανση των τραπεζών. 

  "Μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να καθαρίσει πλήρως τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να διαδραματίσει πλήρως και συντονισμένα τον ρόλο του, τόσο στη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, όσο και στις μεγάλες κινήσεις που συντελούνται στην Ευρώπη", αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι ο τραπεζικός τομέας θα έρθει σύντομα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, μετά τις κινήσεις για την ενίσχυση των οικονομιών.

  Σημειώνεται ότι οι κινήσεις για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι τεραστίου μεγέθους, με τελευταία εξέλιξη τη σημερινή πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν στα κράτη - μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

  Η ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωζώνης θα χρειαστεί και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει γράψει το Capital.gr, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν μέτρα και για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, με μέτρα τα οποία θα ξεπερνούν τον σκόπελο της BRRD και του bail-in.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021