Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 08:01

  ElvalHalcor: Με όπλο την ευελιξία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κορονοϊού

  ElvalHalcor: Με όπλο την ευελιξία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Αξιοποιώντας τη μεγάλη ευελιξία που διαθέτει τόσο σε θέματα παραγωγής όσο και γεωγραφικά η ElvalHalcor "αμύνεται" στην πανδημία του κορονοϊου, με την διοίκηση του ομίλου να δηλώνει έτοιμη να αντεπεξέλθει στις όποιες μεταβολές καταγράφονται στη ζήτηση αλλάζοντας το μίγμα προϊόντων αλλά και αγορών.

  Όπως σημειώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμη πηγή της εταιρείας, η ElvalHalcor διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική της επέκτασής μέσω αύξησης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης.

  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεχής παρακολούθηση της αγοράς αλλά και η ευελιξία είναι απαραίτητες διότι λόγω της πανδημίας επικρατεί σημαντική μεταβλητότητα στην βιομηχανική παραγωγή. Για παράδειγμα τους προηγούμενες μήνες οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν σταματήσει σχεδόν πλήρως την παραγωγή τους, επηρεάζοντας τη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού.

  Την ίδια στιγμή όμως παρουσιάζεται αύξηση της ζήτησης στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και στις φαρμακευτικές γεγονός που αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό τις απώλειες που καταγράφτηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο έκλεισε για την εταιρεία με μείωση 3,7% στους όγκους πωλήσεων.

  Σημειώνεται πως σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές της στην Ευρώπη, τα εργοστάσια της ElvalHalcor παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτά λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία του προσωπικού και των συνεργατών της.

  Λογιστικές απώλειες

  Αρνητικά επηρέασαν τα αποτελέσματα τριμήνου και οι τιμές των μετάλλων οι οποίες παρουσίασαν σημαντική κάμψη κατά την περίοδο, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές μετάλλου, οι οποίες έφτασαν τα 11,8 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2020 έναντι κερδών 0,7 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Αυτές επηρέασαν αρνητικά τα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 24,7 εκατ. ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 έναντι 40,4 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 20,0 εκατ. ευρώ έναντι 38,3 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

  Επηρεασμένα από την πτώση των όγκων και τιμών ήταν κατά συνέπεια, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρίας, και ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

  Σημαντική βελτίωση κατά 10% παρουσίασε το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα το Α’ τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων. Οι αποσβέσεις ανήλθαν στο ποσό των 15,0 εκατ. ευρώ έναντι 13,8 εκατ. ευρώ. Ο φόρος για την περίοδο ήταν  θετικός 1,2 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της αναβαλλομένης φορολογικής υποχρέωσης, έναντι ζημίας 1 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2019. 

  Η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα

  Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σε ένα βαθμό και την μεγάλη επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η ElvalHalcor στον τομέα έλασης αλουμινίου με την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου. Η αδυναμία ξένων τεχνικών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

  Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του νέου θερμού ελάστρου που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του τομέα έλασης αλουμινίου, από τους 300.000 τόνους ετησίως, σε πρώτη φάση στους 400.000 τόνους. Στη δεύτερη, επόμενη φάση επενδύσεων, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, η παραγωγική δυναμικότητα της ElvalHalcor θα υπερβεί τους 500.000 τόνους ετησίως.

  Kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Διατηρεί τη στρατηγική επέκτασης η ELVALHALCOR παρά την πανδημία

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ