Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 08:30

  Κορονο-κρίση: Διευρύνεται η στήριξη και στις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο

  Κορονο-κρίση: Διευρύνεται η στήριξη και στις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δ. Κατσαγάνη

  Αλλάζει το "μίγμα" της κρατικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους που πλήττονται από την κρίση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση.

  Καταρχάς, για πρώτη φορά από τον ερχόμενο Ιούνιο, στο "κάδρο" των ενισχύσεων –και συγκεκριμένα της κρατικής επιδότησης μέρους των εργατικών αμοιβών- μπαίνουν πλέον και οι επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% και όχι μόνοι εκείνες που ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο.

  Εξάλλου, από τον τον ερχόμενο μήνα οι εισφορές των μισθωτών θα πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr.

  Επίσης, ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα δίδεται δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και μάλιστα σε ποσοστό ακόμα και 100% του συνόλου των εργαζομένων θα είναι ο Ιούλιος και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο  τις επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα δοθεί επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους, κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης και μείωση των απαιτούμενων  ημερομισθίων από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

  Οι τρεις άξονες των μέτρων

  Πιο αναλυτικά, οι 3 άξονες των μέτρων ανά κατηγορία έχουν ως εξής :

  1ος  Άξονας- Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

  -Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

  -Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

  -Επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της  εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

  Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα  καλύψει τις ασφαλιστικές τους  εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

  -Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, παρατείνεται  η  δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους.

  -Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται  την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά  και για  επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

   Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

  -Για όλες τα επιχειρήσεις από τον ούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών  για όλες τις επιχειρήσεις.

  -Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνεται η  δυνατότητα αναστολής των  συμβάσεων  εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο  όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

  Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

  2ος Άξονας-  Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης  βραχυχρόνιας εργασίας "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

  -Τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με  επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

  -Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Θα αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις.

  -Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

  -Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

  -Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

  -Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται  υπό την αυστηρή προϋπόθεση  ότι δεν θα  μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

  -Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

  -Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την παραπάνω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά  θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

  -Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.

  -Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

  Από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020.

  3ος Άξονας- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά  απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

  -Χορηγείται  -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το   επίδομα  εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

  -Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών  των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

  -Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά 2 μήνες.

  -Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ