Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 19:11

  Αναχρηματοδότηση δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους για τη Sunlight

  Αναχρηματοδότηση δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους για τη Sunlight
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της με ευνοϊκότερους όρους προχώρησε ο Όμιλος Synlight, εξασφαλίζοντας παράλληλα αυξημένη ρευστότητα και κεφαλαιακή δυναμική για το επόμενο διάστημα.  

  Στο πλαίσιο της συμφωνίας που εξασφάλισε ο Όμιλος, αποφασίστηκε και η προπληρωμή του συνόλου της ονομαστικής  αξίας  των  ομολογιών  που  έχει  εκδώσει  και  διαθέσει  μέσω  δημόσιας προσφοράς. Το ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2017 και στο πλαίσιο ειδικού όρου αποφασίστηκε η προπληρωμή του, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου 2020.

  "Μέσω της συμφωνίας αναχρηματοδότησης μειώνεται σημαντικά το χρηματοδοτικό κόστος και βελτιώνεται το προφίλ δανεισμού της Sunlight", αναφέρει στο Capital.gr o Ιωάννης Παντολέων, CFO του Ομίλου Olympia, μέλος του οποίου είναι η Sunlight.

  Η συμφωνία επέτρεψε στον Όμιλο να προχωρήσει στο call back του ομολόγου, ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία τον Ιούνιο 2017, με επιτόκιο 4,25%. Το ΚΟΔ προέβλεπε ένα δικαίωμα προπληρωμής (call option) για την αποπληρωμή το σύνολό του και χωρίς ποινή στα τρία χρόνια από την έκδοσή του. Συγκεκριμένα προβλέπονταν προπληρωμή του συνόλου ή μέρους των ομολογιών στο 100% της ονομαστικής τους αξίας (πλέον δεδουλευμένων τόκων και λοιπών εξόδων και φόρων) από το 2020 σε κάθε περίοδο εκτοκισμού και μέχρι έξι μήνες πριν την ημερομηνία λήξης του ΚΟΔ.

  Η εταιρεία αξιοποιώντας αυτή τη συγκυρία εξέτασε τις επιλογές της και επέλεξε να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μέσω του τραπεζικού συστήματος και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσό από τα 50 εκατ. ευρώ του ομολόγου, που εκτιμώνται στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά η συμφωνία προβλέπει τη συνολική αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Sunlight με καλύτερους όρους που εξασφαλίζονται με το σύνολο των τραπεζών που μετέχουν στο σχήμα. "Στόχος είναι η εταιρεία να διαθέτει ενισχυμένη ρευστότητα και κεφαλαιακή δυναμική για το επόμενο διάστημα", αναφέρει ο κ. Πανταλέων.

  Η Sunlight που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές βιομηχανικές και προηγμένης τεχνολογίας, συγκαταλέγεται σήμερα στους κορυφαίους παραγωγούς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, το 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ, έναντι 108 εκατ. ευρώ το 2018, το EBITDA του Ομίλου ανήλθε στα 22,2 εκατ.  έναντι 19,7 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε 11,7 εκατ.  έναντι 10,1 εκατ. ευρω την προηγούμενη χρήση. Στο τέλος του 2019, ο καθαρός δανεισμός της Sunlight είχε διαμορφωθεί στα 86,5 εκατ. ευρώ.

  Νίκος Χρυσικόπουλος 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ