Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 07:42

  Επαναλειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά κέντρα

  Επαναλειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά κέντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Έχοντας συμπληρώσει δύο μήνες με κατεβασμένα ρολά, επαναλειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά κέντρα της χώρας, δηλαδή τα Mall Athens και Golden Hall στο Μαρούσι, το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, το Athens Heart στον Ταύρο, το Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, το River West στο Αιγάλεω, το Mare West στην Κόρινθο και το Fashion City Outlet στην Λάρισα. Την προηγούμενη εβδομάδα, "πρεμιέρα" είχε κάνει το Smart Park στην Κάντζα, ως το μόνο υπαίθριο mall της χώρας.

  Οι πωλήσεις

  Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα κατά τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας διόρθωση στα μισθώματα τα οποία συνδέονται με το ύψος των εισπράξεων. Οι χρήστες-μισθωτές στα malls είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης για "κούρεμα" του ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ενώ ορισμένες εταιρείες διαχείρισης είχαν προσφέρει επιπρόσθετη έκπτωση κατά 30%, δηλαδή το καταβαλλόμενο ενοίκιο είχε μειωθεί συνολικά κατά 70%.

  Ωστόσο, οι επιδόσεις των εμπορικών θα εξαρτηθούν από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και από το σε ποιο βαθμό ο τουρισμός θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Σε κάθε όμως, περίπτωση, η επαναλειτουργία των malls κατά δύο εβδομάδες νωρίτερα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, επιτρέπει στα εμπορικά να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία.  Η Lamda Development έχει εκτιμήσει ότι εάν συνεχίζει να εισπράττει το 60% των ενοικίων, η μηνιαία απώλεια στην λειτουργική κερδοφορία και στο NAV τοποθετείται σε 2,6 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Αντίστοιχα, η επίδραση στο Ebitda και το NAV θα αυξανόταν σε 5,3 εκατ. ευρώ και 4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, εάν η εισηγμένη δεν εισέπραττε το 60% των ενοικίων.

  Από την πλευρά της, η Reds τοποθετεί στα 200 χιλιάδες ευρώ ανά μήνα η Reds την επίδραση στα μεγέθη της λόγω της μείωσης των ελάχιστων εγγυημένων ενοικίων επαγγελματικής μίσθωσης στο 60%.

  Μέχρι σήμερα, ο Μάιος του 2010 -λόγω της ένταξης της χώρας στο μηχανισμό των μνημονίων- ήταν ο χειρότερος, από πλευράς επιδόσεων των εμπορικών κέντρων, κυρίως των Athens Metro Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos που βρίσκονταν τότε σε λειτουργία. Τότε, η μείωση των εσόδων στα malls είχε αγγίξει το 20%, καταφέρνοντας σταδιακά, τα χρόνια που ακολούθησαν να σταθεροποιηθεί.

  Οι επεκτάσεις

  Η πανδημική κρίση πάντως, βρήκε την Ελλάδα με περιορισμένο απόθεμα εμπορικών κέντρων, καθώς, τα νέα έργα που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκαν, ως επί το πλείστον, στην επέκταση υφιστάμενων εμπορικών κέντρων. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πολυχώρου Smart Park, εμβαδού 15.200 τ.μ., που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Νοέμβριο του 2019. Όπως και για την προσθήκη 11.500 τ.μ. και 25 χιλ. τ.μ. επιπλέον μισθωτικών χώρων σε Golden Hall και River West, αντίστοιχα, ενώ το Fashion City Outlet προέκυψε από την ανακαίνιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ