Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 19:06

  Τα Attica στη "μάχη" της επαναλειτουργίας της αγοράς

  Τα Attica στη "μάχη" της επαναλειτουργίας της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Με προσφορές, ανοίγει τις πόρτες του, αύριο Σάββατο στις 12:00, το πολυκατάστημα Attica στο CityLink, πέντε ημέρες μετά το άνοιγμα των υπολοίπων εμπορικών καταστημάτων. Το Attica στο CityLink, είναι το πρώτο εμπορικό σημείο του ομίλου που θα ανοίξει, ενώ τα άλλα δύο καταστήματα του που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos θα επαναλειτουργήσουν, με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, την 1η Ιουνίου.

  Πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι τα εμπορικά κέντρα θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

  Ήδη πάντως από την περασμένη Δευτέρα, στην "κανονικότητα” επέστρεψε το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων, που λειτουργούν εκτός εμπορικών κέντρων. Τι έδειξε όμως το ταμείο;

  Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, 8 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 82,2%) των καταστημάτων κατέγραψε πτώση πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με μία στις 4 επιχειρήσεις να αναφέρει στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 204 επιχειρήσεων, πτώση του τζίρου άνω του 50%. Στη Γερμανία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 35%. Ενώ μόλις 1 στις 10 (ποσοστό 12,3%) κατέγραψε αυξητικές τάσεις τζίρου.

  Ποια όμως καταστήματα συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη πελατεία; Τα καταστήματα καλλυντικών και τα καταστήματα με γυναικεία είδη περιποίησης και ομορφιάς εμφάνισαν τον μεγαλύτερο τζίρο τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς. Ενώ καλή επίδοση, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη.

  Η χαμηλή επίδοση της αγοράς την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων, ήταν αναμενόμενη για την πλειονότητα των επαγγελματιών, σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑ. Κάτι που αποδίδεται και στο γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αθήνας παραμένουν κλειστές αλλά και στο γεγονός ότι οι τοπικές περιφερειακές αγορές κινήθηκαν καλύτερα, από ότι το αθηναϊκό κέντρο, καθώς η αποφυγή χρήσης ΜΜΜ επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμότητα.

  Εκτός όμως από την εμπορική κίνηση, ο εμπορικός κόσμος σε ποσοστό 55,4% κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησης του την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους. Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για ποσοστό 27,9% είναι η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

  Κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σ.Καφούνης, ο οποίος σχολιάζοντας την έρευνα τόνισε την επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ