Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 08:31

  Σε οριακό σημείο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρήξη στο Δ.Σ.

  Σε οριακό σημείο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρήξη στο Δ.Σ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας το σχέδιο Β της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της υπερχρεωμένης επιχείρησης μέσω της ΟΝΕΧ, έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Άμεση λύση ζητούν οι εργαζόμενοι εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οριστική φαίνεται ότι είναι η ρήξη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

  Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε "μηχανική υποστήριξη". Το κόστος μισθοδοσίας και τα λειτουργικά έξοδα κάθε μήνα καλύπτονται απευθείας από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς εκεί κατασκευάζονται για λογαριασμό του δύο πυραυλάκατοι. Η κυβέρνηση είχε δώσει διορία αρχικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να υπάρξει συμφωνία με νέο επενδυτή που θα οδηγούσε στην εξυγίανση της εταιρείας μέσω της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να μην "τραβήξει την πρίζα" και να δώσει άλλη μια παράταση τριών μηνών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όμως πλέον εξετάζεται σοβαρά το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο όπως είχε αναφέρει το Capital.gr προβλέπει την ανάληψη της διοίκησης από το Δημόσιο και τους υπόλοιπους πιστωτές της εταιρείας.

  Άμεση λύση ζητούν και οι περίπου 600 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι ζητούν να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης ή εφόσον αναληφθεί η διοίκηση από το Δημόσιο να μην κλείσουν τα Ναυπηγεία. Χθες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας, ενώ αποφασίστηκε από το ΔΣ του σωματείου να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 4ώρη στάση εργασίας και την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  Οι επιστολές Ταβουλάρη

  Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων και της μητρικής εισηγμένης εταιρείας Νεώριον Συμμετοχών Νικόλαος Ταβουλάρης, τον οποίον κατονομάζουν ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση τόσο η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης, όσο και οι εργαζόμενοι.

  Αν και από το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου που αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Νεώριον Συμμετοχών με σκοπό την λήψη απόφασης για να ξεκινήσει η εξυγίανση δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από τον κ. Ταβουλάρη, ο ίδιος επιλέγει απλά να απαντά μέσω επιστολών σε όσα του καταλογίζουν οι υπόλοιπες πλευρές.

  Την Δευτέρα ο πρόεδρος των Ναυπηγείων έστειλε απαντητική επιστολή προς τα υπόλοιπα δύο μέλη του ΔΣ της εταιρείας τα οποία τον κατηγορούν ότι σκοπίμως καθυστερεί την εξυγίανση. Στην επιστολή του, που κοινοποιήθηκε προς τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και τους πιστωτές της εταιρείας και η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Capital.gr ο κ. Ταβουλάρης αρνείται τις κατηγορίες.

  Στο μεταξύ όμως ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος να αποκαλύψει στον υπουργό Άμυνας και τα προσωπικά στοιχεία του μετόχου της εταιρείας AXIS, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ με ποσοστό κοντά στο 24%. Όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης ο κ. Ταβουλάρης είχε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν γνώριζε το ποιος βρισκόταν πίσω από την εταιρεία.

  Ο κ. Ταβουλάρης αν και δηλώνει ότι δεν θέλει να "αναμοχλεύουμε τα θέματα του Νεωρίου και να διακινδυνεύουμε τη λειτουργία του” επιτίθεται κατά του επενδυτή αναφέροντας την Απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου που "ενέκρινε τη μεταβίβαση του ναυπηγείου στην ONEX και θέτει ορισμένες προϋποθέσεις που δεν έχουν τηρηθεί από πλευράς της τελευταίας”.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ