Συνεχης ενημερωση
Για κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και να χαθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας προειδοποιεί ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας σε επιστολή που κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους με αφορμή την σημερινή κατάληψη των εγκαταστάσεων στην Αθήνα και τη Λάρυμνα. Καταλογίζει μάλιστα προσωπικά και πολιτικά κίνητρα σε όσους προσπαθούν να κλείσει η εταιρεία, ενώ προαναγγέλλει έρευνα για προμήθειες της εταιρείας και περιγράφει συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτός λογικής μισθοδοσίας και επιδομάτων - όπως για παράδειγμα η καταβολή επιδομάτων βάρδιας σε αδειούχους εργαζόμενους ή η καταβολή μισθών σε εργαζόμενους που υπερβαίνουν τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου.
"Ο κίνδυνος της άμεσης αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου είναι πλέον ορατός, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία λατερίτη, όχι λόγω των ενεργειών της Ειδικής Διαχείρισης, αλλά εξαιτίας οργανωμένων ενεργειών ορισμένων που θέλουν το εργοστάσιο κλειστό, αφού παρεμποδίζουν την ομαλή παροχή λατερίτη από τα ορυχεία προς το εργοστάσιο της Λάρυμνας", τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται:
"Σε αυτούς λοιπόν που θέλουν να υπονομεύσουν το έργο της Ειδικής Διαχείρισης, η οποία αποτελεί υπονόμευση εις βάρος της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και κατ' επέκταση αποσκοπούν στο κλείσιμο της εταιρίας για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους, η οποία με βεβαιότητα θα προκαλέσει την άμεση και αιφνίδια απώλεια του συνόλου των θέσεων εργασίας της Εταιρείας, αντιπαραθέτουμε τις διαφανείς ενέργειές μας διαβεβαιώνοντας πως η λειτουργία του εργοστασίου θα διασφαλιστεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εισαγωγή λατερίτη από το εξωτερικό - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των εδώ ορυχείων στο μέλλον, καθώς και των τοπικών υπεργολάβων που υποστηρίζουν την λειτουργεία της Εταιρείας".
Ο Ειδικός Διαχειριστής ζητά να σταματήσει άμεσα η κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ ενώ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Επιδόματα που δεν τύγχαναν γενικής εφαρμογής αλλά προορίζονταν για συγκεκριμένα πρόσωπα (Εντοπίστηκε περίπτωση υπαλλήλου που λαμβάνει δύο διευθυντικά επιδόματα συνολικού ύψους 923 ευρώ ενώ εισπράττει και επίδομα γάμου 645 ευρώ.
-Καταβολή διπλών επιδομάτων (Διευθυντή και Προϊστάμενου).
-Ο πιο υψηλόμισθος υπάλληλος το 2019 ελάμβανε μηνιαίο μικτό μισθό ύψους 5.880 ευρώ πλέον λοιπών επιδομάτων, ενώ το μισθολογικό του κόστος για το 2019 ανήλθε σε 134.000 ευρώ.
-Εντοπίστηκαν συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις στελεχών που εισπράττουν μικτή μηνιαία αμοιβή ίση ή μεγαλύτερη αυτής που προβλεπόταν για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
-Εντοπίστηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ευρισκόμενοι σε άδεια ελάμβαναν προσαυξήσεις επιδομάτων βάρδιας ή ετοιμότητας ή βάρδιας Σαββατοκύριακου. Οι ίδιοι εργαζόμενοι σημειώνεται ότι δηλωνόταν, συστηματικά, περί τις τέσσερις φορές το μήνα σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιους μισθούς.
-Πολλές φορές οι ίδιοι εργαζόμενοι εργάζονταν υπερωριακά και ταυτόχρονα εμφανίζονταν ως εργαζόμενοι σε ετοιμότητα.
-Εργαζόμενοι που κατείχαν θέση αυξημένης ευθύνης λάμβαναν κατά πολύ χαμηλότερες αμοιβές από Στελέχη με θέσεις χαμηλής ευθύνης ή και χωρίς όποια ευθύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με αρνητικά κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, ζημιές το 2019 άνω των 90 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών περίπου 155 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν για τη διάσωση της εταιρείας έως ότου προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ήταν η περικοπή των μισθών κατά 25 %. Στην επιστολή τονίζεται πως η εταιρεία είχε μηδενικό ταμείο, αντιμετώπιζε άμεση απειλή για διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, τα χρέη προς την οποία υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ενώ "όσον αφορά τις προμήθειες, όπως σημειώνεται, καθώς και άλλα σημεία διαχειριστικής φύσεως, έχουν υπάρξει διαφόρων μορφών καταγγελίες, οι οποίες θα ερευνηθούν από την Ειδική Διαχείριση και τους αρμόδιους Κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς". Τέλος υπογραμμίζεται ότι:
-Με την κατάρρευση της τιμής του νικελίου στις 12.000 δολάρια ανά τόνο και κόστος περί των 20.000 ευρώ ανά τόνο, η εταιρεία κρατείται εν ζωή από την κρατική χρηματοδότηση.
-Μεγάλες εταιρείες ανέστειλαν την λειτουργία τους και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζόμενοι ζουν με επίδομα (600 με 800 ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρ' όλα αυτά η μισθοδοσία στην ΛΑΡΚΟ (έστω και μειωμένη) καταβάλλεται κανονικά ενώ τα σωματεία πέρα από τις καταλήψεις προκήρυξαν το Μάιο 4 απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
16/04 ΗΠΑ: Ο πρώην ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο ανέθετε σε υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσωπικές "αγγαρείες"
-
16/04 NASA: Συμβόλαιο $2,9 δισ. με τη SpaceX του Έλον Μασκ
-
16/04 ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο υπέρ της ειρήνης στη Λιβύη
-
16/04 Συνελήφθη 25χρονος για την επίθεση με καυστικό υγρό σε γυναίκα στην Κυψέλη
-
16/04 Κορονοϊός: 53.062 εμβολιασμοί τις τελευταίες 24 ώρες - 768.876 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως
-
16/04 Wall: Με ρεκόρ έκλεισαν την εβδομάδα Dow Jones και S&P 500
-
16/04 Ν. Χριστοδουλίδης: Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου
-
16/04 "Καμπανάκι" ΠΟΥ: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο δίμηνο
-
16/04 Την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου αμφισβητεί η Τουρκία με αντι-Navtex
-
16/04 ΗΠΑ: Ο δράστης του μακελειού στα γραφεία της FedEx φέρεται ότι ήταν ένας 19χρονος - Άγνωστο παραμένει το κίνητρό του
-
Η Λιβύη πήρε 4 ελληνικά νησιά, λέει ο "πατέρας" του τουρκο-λυβικού μνημονίου
-
Έλα όμως που δεν ήταν μπλόφα...
-
Τώρα την ξαναθέλουν τη βιομηχανία...
-
Πώς ερμηνεύεται η on camera αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου
-
Ντράγκι για τον χαρακτηρισμό "δικτάτορας" για τον Ερντογάν: Δεν ανασκευάζω τίποτα
-
"Σοκ" στα τουρκικά ΜΜΕ από τον N. Δένδια: "Ήρθε για συνομιλίες και έκανε καβγά"
-
Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...
-
Αντίδραση από Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2021
-
Silicon Valley στα Τρίκαλα
-
Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε... (100)
-
Πώς ερμηνεύεται η on camera αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου (65)
-
Έλα όμως που δεν ήταν μπλόφα... (23)
-
"Σοκ" στα τουρκικά ΜΜΕ από τον N. Δένδια: "Ήρθε για συνομιλίες και έκανε καβγά" (16)
-
Τώρα την ξαναθέλουν τη βιομηχανία... (16)
-
Κορονοϊός: Στους 824 σκαρφάλωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων - 3.067 νέα κρούσματα, 91 θάνατοι (15)
-
Αντίδραση από Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια (13)
-
Τι φέρνει η συνεργασία της Amazon με τα ΕΛΤΑ (13)
-
Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin (13)
-
Silicon Valley στα Τρίκαλα (13)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
