Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 07:47

  Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την αγορά πληροφορικής

  Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την αγορά πληροφορικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Κρίσιμοι είναι οι επόμενοι δύο μήνες για την πορεία των εσόδων της αγοράς πληροφορικής και λογισμικού το 2020, καθώς όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς τότε θα αρχίσει να φαίνεται και ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας στα επιχειρησιακά πλάνα των μεγαλύτερων και μικρότερων πελατών. 

  Μέχρι στιγμής πάντως οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής δουλεύουν κανονικά, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα έργων μεγάλης διάρκειας τα οποία είχαν αναλάβει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

  Όπως εξηγεί στο Capital.gr έμπειρο στέλεχος της αγοράς, οι εταιρείες λογισμικού συνέχισαν κανονικά τις εργασίες τους όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα σταμάτησαν όπως είναι φυσικό όλες οι νέες συμβάσεις για έργα.

  Τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής και λογισμικού αποφεύγουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά, αλλά τονίζουν τις αντοχές του κλάδου, ειδικά μετά από ένα πολύ καλό 2019 αλλά και ένα δυνατό πρώτο δίμηνο του 2020. 

  Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις άλλων στελεχών, τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη δειλά-δειλά ξεκινήσει ξανά οι συζητήσεις για κάποιες συμφωνίες που είχαν παγώσει το τελευταίο δίμηνο. 

  "Ανάσα” από το δημόσιο 

  Στο μεταξύ πολύτιμη ανάσα λαμβάνουν πολλές εταιρείες πληροφορικής από το Δημόσιο που έχει επιταχύνει το τελευταίο διάστημα τις διαδικασίες πολλών έργων και μελετών. 

  Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν οι προσφορές για τη προμήθεια αδειών λογισμικού της Microsoft (Enterprise Agreement) προ το δημόσιο, συνολικού προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια αδειών λειτουργίας καθώς και υπηρεσίες εγκατάστασης, υποστήριξης και συμβουλών για την ερχόμενη τριετία. Προσφορές στο διαγωνισμό κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι OTE, Unisystems, Logicom Solutions και Byte. 

  Για τους επόμενους μήνες προετοιμάζονται και άλλοι διαγωνισμοί για έργα του Δημοσίου, συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένονται μεταξύ άλλων οι διαγωνισμοί για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, προϋπολογισμού 11,648 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης, καθώς και για το σύστημα παρακολούθησης του δημοσιονομικού συστήματος, το λεγόμενο ERP του δημοσίου, με προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ. 

  Εκτός όμως από τα μεγάλα έργα λόγω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, το τελευταίο διάστημα προχωρούν και πολλές μελέτες με χαμηλότερο προϋπολογισμό (20.000-50.000 ευρώ). 

  Το deal της Singular Logic 

  H διαδικασία πώλησης της Singular Logic που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην αγορά πληροφορικής. Η εταιρεία του ομίλου MIG διαθέτει σημαντικά μερίδια αγοράς σε πολλά τμήματα του κλάδου της πληροφορικής, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι πολλές κοινοπραξίες βρίσκονται στην κούρσα της διεκδίκησης. 

  Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς η Singular Logic, εκτός από την μεγάλη εμπειρία που έχει στην κάλυψη εκλογών σε Ελλάδα και Κύπρο καλύπτει σημαντικό κομμάτι της αγοράς στο λογισμικό επιχειρήσεων, ενώ διαθέτει και εμπειρία σε δημόσια έργα πληροφορικής. 

  Τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν την εταιρεία είναι: Η κοινοπραξία Quest Holdings με τη SoftOne του ομίλου Olympia, η κοινοπραξία Entersoft – Profile, η κοινοπραξία OTS-Volton και η Epsilon Net. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ