Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 12:02

  Citi: Φθηνή ρευστότητα έως 34 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες - Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση για τα TLTROs της ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε ιστορικά υψηλά αναμένεται να κινηθεί η ρευστότητα που θα αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το πρόγραμμα των φθηνών δανείων της ΕΚΤ, το TLTRO-III, σύμφωνα με την Citigroup. Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας σημειώνουν πως το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσουν θα αγγίξει το 1 τρισ. ευρώ, με το μισό αυτού του ποσού να αντλείται τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το συνολικό ποσό μπορεί να είναι και υπερδιπλάσιο και οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εργαλείο αυτό της ΕΚΤ.

  Όπως σημειώνεται, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που είναι πλέον επιλέξιμα για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ αυξάνει σημαντικά την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών. Τα δάνεια TLTRO-III έχουν γίνει πιο ελκυστικά, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται εξαιρετικά χαμηλά.

  Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III από τον Ιούνιο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 έχουν μειωθεί σε 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, ενώ για αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει τα επίπεδα χορήγησης πιστώσεων το επιτόκιο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 είναι 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο.

  Επιπλέον, η ΕΚΤ δίνει περιθώρια για μεγαλύτερη δανειακή ικανότητα στις τράπεζες (το 50% αντί του 30% του επιλέξιμου αποθέματος δανείων). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων TLTRO η ΕΚΤ χορηγεί μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες με επιτόκιο το οποίο σήμερα είναι αρνητικό.  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν πλέον, για παράδειγμα, να δώσουν κρατικά ομόλογα ή τα έντοκα γραμμάτια κάνοντας χρήση του προγράμματός TLTRO της ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με επιτόκιο ακόμα και -0,75%.

  Σε αυτό το στάδιο, η Citi αναμένει ότι θα υπάρξει σημαντική ζήτηση στην προσφορά TLTRO-III του Ιουνίου, ειδικά δεδομένου του επαναϋπολογισμού της ΕΚΤ σχετικά με τις στοχευμένες πράξεις δανεισμού για την περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των χαλαρότερων απαιτήσεων για τις εγγυήσεις και της ικανότητας απόκτησης ρευστότητας και δανεισμού των τραπεζών. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η συμμετοχή των τραπεζών περιφέρειας της ευρωζώνης θα είναι υψηλή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους (~ 25% στην Ισπανία και ~ 19% στην Ιταλία) στα TLTROs ως ποσοστό των εκκρεμών επιλέξιμων δανείων.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, και μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ και τη χαλάρωση των κριτηρίων έχουν προστεθεί περίπου 1,2 τρισ. ευρώ επιλέξιμων εγγυήσεων, φέρνοντας το σύνολο της ρευστότητας που μπορεί να αντληθεί από το TLTRO στα 2,3 τρισ. ευρώ. Στις τέσσερις επόμενες πράξεις TLTRO-III, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές για περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού (όπως το 2016). 

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Citi αναφέρει πως τα επιλέξιμα δάνεια διαμορφώνονται στα 92 δισ. ευρώ, και το 50% αυτών μπορούν να γίνουν αποδεκτά (σύμφωνα με τους κανόνες) δηλαδή 46 δισ. ευρώ. Έτσι, με τα εκκρεμή TLTROs των ελληνικών τραπεζών να διαμορφώνονται σε 12 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο που μπορούν να δανειστούν από τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ φτάνει τα 34 δισ. ευρώ. 

  sdaw

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ