Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 08:09

  Κρας τεστ για τις συγκοινωνίες η δεύτερη φάση της κανονικότητας

  Κρας τεστ για τις συγκοινωνίες η δεύτερη φάση της κανονικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Συνεχής παραμένει η παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θεωρούν πως η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμος σταθμός στην πορεία χαλάρωσης των περιορισμών κίνησης.

  Με την έναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σήμερα επανέρχονται στην εργασία τους περισσότεροι από 156.000 πολίτες και η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Την προηγούμενη εβδομάδα (4 με 8 Μαΐου) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 85% σε σχέση με την περίοδο των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Ωστόσο η συνολική επιβατική κίνηση κυμάνθηκε στο 30% σε σχέση με την κίνηση την περίοδο προ κορονοϊού.

  Όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα της άρσης των περιορισμών στην κίνηση η στρατηγική του υπουργείου και του ΟΑΣΑ θα κινηθεί στη λογική της πύκνωσης των δρομολογίων τις ώρες αιχμής.

  Προκειμένου να διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πυκνώνει περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα - στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -, ενώ θα παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους.

  Έτσι, θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Εκτιμάται ότι στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα.

  Στόχος είναι λεωφορεία και συρμοί Μετρό και ΗΣΑΠ να είναι γεμάτοι μέχρι το 50%. Στον Προαστιακό της Αθήνας τα εισιτήρια εκδίδονται για συγκεκριμένους συρμούς με αποτέλεσμα να σταματά η έκδοση εισιτηρίων όταν καλυφθεί το 50% των θέσεων.

  Βοηθοί επιβατών και σημάνσεις

  Συνολικά 300 βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται όλο τον Μάιο στους σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση του επιβατικού κοινού, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

  Σε όλες τις αποβάθρες του Μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. Γίνεται καθημερινά έλεγχος, ώστε στην περίπτωση που οι ειδικές σημάνσεις αποκολληθούν, να αντικατασταθούν, ενώ τοποθετούνται ακόμη περισσότερες.

  Προστατευτικά διαχωριστικά

  Έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, τα προστατευτικά διαχωριστικά θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, θα έχουν τοποθετηθεί στο 50% των οχημάτων και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση.

  Στη Θεσσαλονίκη σε όλα τα οχήματα έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό για την προστασία των οδηγών. Οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται από τα οχήματα από διαφορετικές πόρτες. Υπάρχει ήδη η σύσταση για τη μη χρήση κλιματιστικού χωρίς να ανακυκλώνεται ο αέρας, ενώ στα περισσότερα οχήματα έχουν μπει ήδη αντισηπτικά σε ειδικές θέσεις για τους επιβάτες.

  Συνεχίζονται οι απολυμάνσεις

  Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους, στις στάσεις λεωφορείων. Λαμβάνονται μέτρα όπως η απολύμανση των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ κάθε βράδυ με νέφωση, ο καθαρισμός των σταθμών με διάλυμα χλωρίνης.

  Υπενθυμίζεται ότι στα ταξί επιτρέπονται πλέον δύο επιβάτες, πέραν του οδηγού, καθώς είναι κατανοητό πως ζευγάρια για παράδειγμα θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται μαζί.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021