Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 07:49

  Κατέρρευσε στο -99% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος

  Κατέρρευσε στο -99% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τελευταία Ενημέρωση: 11:04 

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Χρονική μετάθεση έξι μηνών εξασφάλισε Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με όσα προβλέπει πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

  H ρύθμιση προήλθε σε συνέχεια αιτήματος που είχε καταθέσει η Fraport Greece, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης, αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός όμιλος Fraport AG παρουσίασε, για πρώτη φορά από το 2001, ζημιές 35,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

  Διευκρινίζεται ότι όσα προβλέπει η ΠΝΠ αφορούν οφειλές διαχειριστών αεροδρομίων προς το ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου η ρύθμιση αφορά μόνο τηn Fraport Greece. 

  Τι προβλέπεται

  Το αρχικό συνολικό ποσό οφειλής της Fraport Greece ανέρχεται σε 44,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει καταβάλει 20,7 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο αντιστοιχούν 15,1 εκατ. ευρώ στην ετήσια εισφορά προς το Δημόσιο και 5,6 εκατ. ευρώ στο ΦΠΑ του ετήσιου τιμήματος παραχώρησης προς το ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, η οφειλή που πρόκειται να εξοφλήσει η Fraport Greece, μετά το πέρας της εξάμηνης παράτασης (τέλη Οκτωβρίου), είναι προς το ΤΑΙΠΕΔ και διαμορφώνεται σε 23,4 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η επιμήκυνση των οφειλών επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο ίσο με το πληρωτέο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, της τελευταίας έκδοσης πριν από την επέλευση του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού της οφειλής, προσαυξημένο κατά μισή μονάδα.

  Η Fraport Greece είχε στηρίξει το αίτημά της, που εγκρίθηκε, στις διατάξεις περί δυσμενούς συμβάντος που απορρέουν από το άρθρο 45 της σύμβασης παραχώρησης. "Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα απωλέσει κανένα έσοδο από μία τέτοια ρύθμιση αφού η υποχρέωση καταβολής θα συνεχίσει να υφίσταται σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η πανδημία θα έχει παρέλθει και η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει σε μία κανονικότητα" όπως έχει αναφέρει η εταιρεία σε σχετική επιστολή της.

  Το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα αεροδρόμια, σε όλο τον κόσμο, που διαχειρίζεται η Fraport AG, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 62%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Τον Απρίλιο η πτώση της επιβατικής κίνησης  στα αεροδρόμια του γερμανικού ομίλου διαμορφώθηκε σε 97%.

  Σχεδόν μηδενίστηκε η κίνηση στο Ελ.Βενιζέλος

  Kαθίζηση εμφάνισε η επιβατική κίνηση και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το "Ελ.Βενιζέλος" τον Απρίλιο, μήνας κατά τον οποίο, παγκοσμίως, οι πτήσεις περιορίστηκαν δραματικά. 

  Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σχεδόν μηδενίστηκε, όντας 98,9% κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, αντιστοιχώντας σε περίπου 22.000 επιβάτες. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξης του 97,9% και 99,3% αντίστοιχα.

  Συνολικά, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 45% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 44,7%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 45,7%.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ