Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 08:16

  Πώς η Think Silicon προσέλκυσε τον τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials

  Πώς η Think Silicon προσέλκυσε τον τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ελάχιστοι ήταν οι μη επαγγελματίες της αγοράς πληροφορικής που γνώριζαν ποια ακριβώς είναι η Think Silicon. Και όμως, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού η μικρή τεχνολογική εταιρεία από την Πάτρα κατάφερε να κλείσει ένα σημαντικό deal δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον αποτελεί μέλος του εισηγμένου στον NASDAQαμερικανικού ομίλου AppliedMaterials.

  Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε. Όμως πληροφορίες της αγοράς συγκρίνουν τη συμφωνία με άλλες αντίστοιχες προηγούμενων ετών, όπως η εξαγορά της Beatαπό την Daimlerκαι της Innoetics από τη Samsung, και εκτιμούν ότι το ύψος της ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Το venture capital Metavallon που χρηματοδότησε την Think Silicon το 2019, στην ανακοίνωση του για τη συμφωνία με την Applied Materials αναφέρει ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα”.

  Σε κάθε περίπτωση δεδομένο είναι ότι ο κολοσσός της Applied Materials είδε σημαντικές προοπτικές για την μικρή τεχνολογική εταιρεία με έδρα την Πάτρα που ιδρύθηκε το 2007 από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη. Οι δύο τους σχεδίαζαν ολοκληρωμένα κυκλώματα (chip) για Bluetooth και Wi-Fi στην εταιρεία ATMEL όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Μάλιστα η αρχική τους δραστηριότητα ήταν διαφορετική αλλά γρήγορα αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους επεξεργαστές γραφικών λόγω του διδακτορικού του κ. Σταμούλη.

  H Think Silicon δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για κάρτες γραφικών (GPUs) ειδικά για φορητές συσκευές όπου απαιτούνται ισχυρές επιδόσεις αλλά και ενεργειακή αυτονομία. H εταιρεία λειτουργεί με το μοντέλο IP Licensing, δηλαδή σχεδιάζει κάρτες γραφικών και στη συνέχεια συνεργάζεται με εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών λαμβάνοντας δικαιώματα (royalties).

  Σημεία-σταθμοί

  Το 2009 εξασφαλίστηκε η πρώτη χρηματοδότηση από το cluster Μικροηλεκτρονικής του Corralia για την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας. Ένα χρόνο αργότερα εξασφαλίζεται και ο πρώτος πελάτης της εταιρείας, η Dialog Semiconductors.

  To 2014 ηThink Silicon ανοίγει το πρώτο της γραφείο marketingκαι πωλήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά. Την επόμενη χρονιά ξεκινά συνεργασία με την Tortuga Pacific με στόχο την περαιτέρω διείσδυσή της στην αγορά των ΗΠΑ.

  Το 2017 ξεκινά η συνεργασία με την εισηγμένη στο NASDAQ Synopsys για την ανάπτυξη ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης για ενσωματωμένες συσκευές για την αγορά του Internetof Thing και την επόμενη χρονιά η Think Silicon αναδεικνύεται ως ένας από τους οκτώ νικητές του διαγωνισμού Envolve Award Greece 2018.

  Το 2019 η Think Silicon λαμβάνει αρχική χρηματοδότηση (seed capital) από τη Metavallon και δύο ακόμη ιδιώτες επενδυτές (angel investors). Η συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα απ’ αυτά να προέρχονται από ευρωπαϊκά και ελληνικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

  Παραμένει στην Ελλάδα

  Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Πάτρα αλλά και σε Τορόντο (γραφείοmarketing) και Καλιφόρνια (γραφείο πωλήσεων). Αν και ακόμη η εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το μέλλον, στελέχη της αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας αλλά και η πλειοψηφία των 20 εργαζομένων σε αυτή θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

  Σημειώνεται ότι η Applied Materials, με έδρα στην Καλιφόρνια, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο. Επιπλέον, κατατάσσεται σταθερά  στη λίστα των "World’s Most Admired Companies" του Fortune. Έχει παρουσία σε 18 χώρες και πάνω από 22.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ κατέχει πάνω από 13.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το περασμένο έτος επένδυσε περίπου 2.1 δισ. δολάρια σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020