Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαϊ-2020 07:44

  Το λιανεμπόριο στον δοκιμαστικό σωλήνα

  Το λιανεμπόριο στον δοκιμαστικό σωλήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Από σήμερα το 10% των εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας που είχε ανασταλεί, από τα μέσα Μαρτίου, τη λειτουργία του για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της πανδημίας μπορούν να ανεβάσουν ξανά ρολά.

  Η σημερινή ημέρα όμως είναι σημαντική, όχι μόνο για τις 26.167 επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν ξανά, αλλά γιατί η σημερινή ημέρα αποτελεί το πρώτο crash test, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, από την πορεία του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά, όπως από το πως θα είναι η επόμενη ημέρα.

  Βέβαια καταλύτης σε αυτή τη δύσκολη άσκηση θα είναι οι καταναλωτής, το διαθέσιμό εισόδημά τους και φυσικά η εμπορική πολιτική (βλπ. προσφορές, εκπτώσεις, μειώσεις τιμών κλπ) που θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις.

  Ήδη αρκετές επιχειρήσεις εν μέσω lockdown στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα "έτρεχαν” εκπτώσεις και προσφορές, τάση η οποία ενισχύθηκε από την 1η Μαΐου οπότε και ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Σε αυτή τη φάση αυτές "τρέχουν" μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων των αλυσίδων, οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, όπως του group Inditex.

  Ποιοι και πως λειτουργούν από σήμερα

  Ας δούμε όμως τι ισχύει από σήμερα. Σήμερα λοιπόν στη γραμμή πυρός θα βρεθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που πωλούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα που πωλούν εφημερίδες, και γραφική ύλη, οι αλυσίδες και τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, τα ανθοπωλεία, τα οπτικά, τα καταστήματα βαρηκοΐας, τα ΚΤΕΟ αλλά και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής αλλά και οι υπηρεσίες διόρθωσης ειδών υπόδησης.

  Σύμφωνα με τα  μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα βάση των τετραγωνικών του καταστήματος (βλπ. σχετικό έγγραφο).

  Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 π.μ. –σ.σ. αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους δηλαδή που το απαρτίζουν.

  Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κτλ. θα παραμείνει έως τις 9 Μαΐου από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

  Ενώ το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602 δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

  Σχετικά με τη λειτουργία των ΚΤΕΟ, και σε αυτή την περίπτωση όπως και στα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ