Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 08:21

  H DeepSea φέρνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη ναυτιλία

  H DeepSea φέρνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη ναυτιλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με έναν από τους αρχαιότερους κλάδους της οικονομίας, αυτόν την ναυτιλίας "παντρεύει” η DeepSea Technologies η ελληνική startup εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που δέχθηκε εν μέσω της πανδημίας επένδυση 3 εκατ. ευρώ από το βρετανικό επενδυτικό οργανισμό ETF Partners. 

  Η ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ρομπέρτο Κούστα και τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο το 2017. Έχοντας σπουδάσει σε Οξφόρδη και Κείμπριτζ αντίστοιχα, οι δύο τους είδαν ότι μπορούσαν να εφαρμόσουν τεχνολογίες νέας γενιάς σε μια βιομηχανία που γνώριζαν καλά. "Είδαμε ότι είχαμε και τη θέληση και τις γνώσεις για να φέρουμε μια αλλαγή στον κλάδο της ναυτιλίας”, σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Ρομπέρτο Κούστας. 

  Η πλατφόρμα της DeepSea συλλέγει δεδομένα από πλοία ανά τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Αξιοποιώντας τεχνολογίες εκμάθησης μηχανής το σύστημα της εταιρείας αξιολογεί αυτά δεδομένα και έτσι εντοπίζει άμεσα τυχόν προβλήματα. Ακόμη, προτείνει διάφορες ενέργειες για την βελτιστοποίηση της απόδοσης του πλοίου, οδηγώντας σε εξοικονόμηση χρημάτων. 

  Όπως εξηγεί ο κ. Κούστας τα περισσότερα πλοία, στα οποία δεν αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, στέλνουν στις ναυτιλιακές αυτά τα δεδομένα μια φορά την ημέρα. Επιπλέον, καθώς ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος -κάθε πλοίο στέλνει 400 με 500 μετρήσεις ανά λεπτό- είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν προβλήματα από το ανθρώπινο μάτι.  "Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούνται τα δεδομένα ανά λεπτό, παράλληλα αξιοποιώντας την τεχνολογία προσφέρουμε υπολογισμούς και συγκρίσεις που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν αλλιώς”, δηλώνει ο ιδρυτής και CEO της DeepSea.

  Ραγδαία ανάπτυξη  

  Η πλατφόρμα της Deepsea ξεκίνησε να δοκιμάζεται το 2017 σε πλοία της εταιρείας Danaos Corp., συμφερόντων της οικογένειας Κούστα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν και άλλες ναυτιλιακές καθώς όπως σημειώνει ο κ. Κούστας "οι Έλληνες εφοπλιστές αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια”. 

  Σήμερα η Deepsea υποστηρίζει πάνω από 100 πλοία. Ανάμεσα στους πελάτες της περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος commodity trader στον κόσμο. 

  Η επένδυση από το ETF είναι η δεύτερη στην εταιρεία καθώς το ποσό των 500.000 ευρώ έχει επενδύσει παλαιότερα ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Κούστας το επενδυτικό ενδιαφέρον για εταιρείες τεχνολογίας στον κλάδο της ναυτιλίας συνεχώς αυξάνεται. 

  Η επένδυση των 3 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την εδραίωση της Deepsea στο εξωτερικό με την διοίκηση της εταιρείας να εξετάζει την επέκταση της σε ναυτιλιακά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Σήμερα η Deepsea απασχολεί κοντά στους 45 εργαζόμενους η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί γραφεία σε Αγγλία και Κύπρο. 

  Προστασία του περιβάλλοντος 

  Όπως εξηγεί ο κ. Κούστας οι εφαρμογές της Deepsea έχουν και μια σημαντική περιβαλλοντική προέκταση. "Με την εξοικονόμηση καυσίμων εκτός από τη μείωση του κόστους επιτυγχάνουμε και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία”, σημειώνει.

  Αυτός ήταν εξάλλου και ένας από τους λόγους που προτιμήθηκε η εταιρεία από την ETF (Environmental Technology Fund) Partners, η οποία επενδύει σε εταιρείες που αξιοποιούν τεχνολογικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η ETF Partners προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές, εταιρείες και οικογενειακά γραφεία. 

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ