Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 07:38

  Dolphin Capital: Deals €244 εκατ. από το 2016 -Οι επιπτώσεις λόγω κορονοϊού

  Dolphin Capital: Deals €244 εκατ. από το 2016 -Οι επιπτώσεις λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Συνολικά έξι συναλλαγές με αξία 244 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε, από το 2016 έως σήμερα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dolphin Capital Investors (DCI), εφαρμόζοντας το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της που ξεκίνησε πριν από περίπου μία τετραετία. Όπως αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική έκθεσή της για το 2019, το πρόγραμμα αυτό, που αποσκοπεί στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, έχει μειώσει το δανεισμό της DCI κατά 210 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται απρόσκοπτα, ιδίως εν μέσω των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία, με την ισχύ του να έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  Οι επιπτώσεις του κορονοϊού

  Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκηση της DCI, ο κορονοϊός επηρεάζει τον ρυθμό υλοποίησης των κατασκευαστικών εργασιών, όπως και τη διαδικασία πώλησης εκτάσεων και κατοικιών σε έργα που αναπτύσσονται ή σχετίζονται με τη θυγατρική κυπριακή Aristo Developers. Αν και η DCI δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, προχωρά σε μείωση δαπανών.

  Βέβαια, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο ρυθμός υλοποίησης των κατασκευαστικών εργασιών που ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο θέρετρο  θα επιβραδυνθεί. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα επιδιώκεται να τεθεί σε λειτουργία κατά τη θερινή περίοδο του 2021, αλλά το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα εξαρτηθεί από το μίγμα των μέτρων περιορισμού που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό οδικό δίκτυο του project, όπως και η κατασκευή του ενός τρίτου των δωματίων, με το βασικό κτήριο της ανάπτυξης να κατασκευάζεται.

  Τα πωλητήρια

  Τέλη Δεκεμβρίου, η DCI προχώρησε σε συμφωνία με διεθνή επενδυτή για τη χρηματοδότηση με 12 εκατ. ευρώ το συγκροτήματος Kilada Hills Golf Resort στο Πόρτο Χέλι, με το ποσό να εξοφλείται σε 24 μηνιαίες δόσεις. Βάσει της συμφωνίας, ο επενδυτής θα αποκτήσει το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα ελέγχει το Kilada Hills, ενώ σε συνδυασμό με τη συμφωνία χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ από την Grivalia Hospitality, η πρώτη φάση του έργου, ύψους 418 εκατ. ευρώ, είναι εξασφαλισμένη, όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση για το 2019.

  Tο δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου γκολφ, όπως και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής. Με τις πρόδρομες εργασίες να έχουν, ήδη, ξεκινήσει, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

  Η DCI διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 226 εκατ. ευρώ, καθαρό δανεισμό 7 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι διοικητικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 30%, στα 4 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ