Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Απρ-2020 11:14

  Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη

  Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος μονάδας, και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είναι απαραίτητητα για την τόνωση της ρευστότητας αναφέρεται σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

  "Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία που βιώνουμε όλοι. Διότι, με ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες, η οποία μάλιστα απορρόφησε και τα  δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν και με ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων φτάνουν το 1 δις ευρώ το χρόνο, συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να ξεπεραστεί η δεκαετής κρίση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, όπως ευρέως πλέον γίνεται αποδεκτό. 

  Ο κλάδος λοιπόν, φυσιολογικά, έχει δικαίωμα στην ελπίδα για άμεσα και τολμηρά μέτρα στήριξης. Υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου,  ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας και  για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να  επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού. Επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του  πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων. Μέτρα αναγκαία για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να συνεχίσουν τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά τους.

  Αναμφίβολα, η  νίκη στην πρώτη μάχη κατά του κορονοϊού ισχυροποίησε ουσιαστικά τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρ' όλα αυτά,  η επόμενη μέρα για τη χώρα θα είναι δύσκολη. Σήμερα απαιτούνται λύσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομική και κοινωνική "νέα κανονικότητα".  Είναι η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα και στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα. Ώρα για ευθύνη, ρεαλισμό και αλήθεια και όχι για ωραιοποιήσεις ή λαϊκισμό.  Ώρα για ενότητα,  όλοι για έναν και όχι ο καθένας για τον εαυτό του.
  Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας με αίσθημα καθήκοντος απέναντι στα μέλη του και τη θεσμική του αποστολή, συμβάλλει και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να στεφθεί με επιτυχία η εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προστασία της κοινωνίας" σημειώνει.

   

  Είχε προηγηθεί ακόμη μια ανάρτηση για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.

  "Η επιστροφή στην κανονικότητα

  Η φράση αυτή ακούγεται πολύ τις τελευταίες ημέρες. Ηχεί σαν την προσμονή να ξαναδούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, να ξαναβρούμε τις συνήθειες μας, τις απλές καθημερινές συνήθειες που θεωρούσαμε δεδομένες και τις οποίες έχουμε στερηθεί. Πριν από πολλά χρόνια μου είχε εξηγήσει η σοφή Κα Σοφία από την Νάξο την διαφορά μεταξύ της αναμονής και της προσμονής: "το αναμένω αναφέρεται στο μυαλό, το προσμένω αναφέρεται στην καρδιά" μου είχε πει με την τρυφερή φωνή της. Προσμένοντας λοιπόν να δούμε σύντομα την ζωή μας να ξαναβρίσκει τον ρυθμό της, νομίζω πως υπάρχει και μια βαθύτερη, πιο ουσιαστική κανονικότητα την οποία αισθάνομαι και βλέπω.

  Η κανονικότητα του να παίρνουν τις αποφάσεις που ορίζουν το μέλλον μας άνθρωποι καταρτισμένοι, ικανοί και γνώστες. Όχι άνθρωποι της ατάκας που έχουν το προσόν να γράφουν στο γυαλί.

  Η κανονικότητα του να σου δείχνει κάποιος τον σωστό δρόμο και εσύ να τον ακολουθείς.

  Η κανονικότητα του να σου λύνει η πολιτεία προβλήματα, να τα προλαβαίνει - και όχι να σου δημιουργεί περισσότερα από όσα αντιμετωπίζεις.

  Η κανονικότητα του να κοιτάνε την πατρίδα τους οι άνθρωποι που έφυγαν επι δεκαετίες στο εξωτερικό για να βρουν ένα αξιοκρατικό περιβάλλον - όχι μόνο προσμένοντας - αλλά αναμένοντας πια να επιστρέψουν...

  Η κανονικότητα του να έχεις πίστη στην Πολιτεία.

  Η χώρα μας δείχνει πως μπορεί να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες απαιτήσεις της διαχείρισης αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Όχι με το βολικό σκεπτικό του "όταν εμείς είχαμε δημοκρατία, εσείς...." αλλά με μεθοδικότητα, με τολμηρές αποφάσεις, με στρατηγική.

  Πάντα ήμασταν περήφανοι για την καταγωγή μας, είχαν όμως πολύ καιρό να ανανεωθούν οι λόγοι...

  Ας είναι αυτή η τραγική συγκυρία το κλειδί για μια ουσιαστική επιστροφή στην κανονικότητα!"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ