Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Απρ-2020 08:51

  Στην τελική ευθεία το "Σύζευξις ΙΙ" για τηλεφωνία και internet στο Δημόσιο

  Στην τελική ευθεία το "Σύζευξις ΙΙ" για τηλεφωνία και internet στο Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Με την προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών για 55.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και κινητών προς το Δημόσιο, το μεγάλο έργο "Σύζευξις ΙΙ” μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης μετά από πολυετή καθυστέρηση.

  Χθες Παρασκευή, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ ανακοίνωσε τρεις προσκλήσεις προσφορών συνολικού προϋπολογισμού 22,5 εκατ. για το υποέργο "Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευών και Συνδέσεις για ανταλλαγή δεδομένων". Οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν 33.000 συνδέσεις και αντίστοιχο αριθμό κινητών.

  Επιπλέον, στους τρεις αυτούς διαγωνισμούς, προβλέπεται η προμήθεια 9.000 συνδέσεων δεδομένων από τις 15.000 που έχουν προδιαγραφεί για όλη την Ασύρματη Νησίδα.

  Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν δύο ακόμα συμπληρωματικές προσκλήσεις για τις υπόλοιπες 22.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευές καθώς και τις υπόλοιπες 6.000 συνδέσεις δεδομένων που προβλέπει η Ασύρματη Νησίδα του Σύζευξις ΙΙ.

  Παράλληλα, στις 22 Μαΐου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για τις 20 εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας-πλαίσιο για την παροχή σταθερών τηλεφωνικών γραμμών καθώς και internet με ταχύτητες έως 1 Gbps σε περισσότερα από 34.000 κτίρια φορέων του Δημοσίου.

  Τέλος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα έξι διαγωνισμοί από την Συμφωνία Πλαίσιο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ "Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης", συνολικού προϋπολογισμού περίπου 130 εκατ., ολοκληρώνοντας ουσιαστικά των μεγαλύτερο μέρος των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

  Τα τελικά στάδια

  Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαγωνισμών ουσιαστικά μπαίνει στο τελικό στάδιο το μεγάλο έργο του "Σύζευξις ΙΙ” συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από 10 χρόνια με στόχο την διαδικτύωση του δημόσιου τομέα και στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ των δημόσιων φορέων.

  Η εξοικονόμηση χρημάτων από την ολοκλήρωση του "Σύζευξις ΙΙ" για τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτές, βέβαια, είναι εκτιμήσεις καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει το πόσα ακριβώς δαπανά το Δημόσιο για υπηρεσίας τηλεφωνίας και internet. Από το υπάρχον Εθνικό Δίκτυο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" καλύπτονται μόλις 4.500 κτήρια του Δημοσίου.

  "Ανάσα” για την αγορά

  Το Σύζευξις ΙΙ χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα: το πρώτο αφορά την παροχή υπηρεσιών κινητής, σταθερής και internet στην δημόσια διοίκηση και το δεύτερο αφορά το κομμάτι των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

  Μερίδιο από το τμήμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διεκδικούν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της χώρας: ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet. Ενώ τμήματα των υποέργων που έχουν να κάνουν με τις υποδομές έχουν αναλάβει είτε από μόνες είτε συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες εταιρείες πληροφορικής όπως: Intrasoft, Unisystems, Space και Logicom.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021