Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 08:10

  Νίκας: Ο άγνωστος x της πανδημίας και τα κέρδη από την Creta

  Νίκας: Ο άγνωστος x της πανδημίας και τα κέρδη από την Creta
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Πάνω από 11 εκατ. ευρώ "μάζεψε” πέρυσι από την αγορά αλλαντικών η Νίκας κυρίως λόγω των προβλημάτων της Creta Farms. Αποτέλεσμα σε μια αγορά η οποία σημείωσε οριακή αύξηση 2,1% σε όγκους πωλήσεων και 3,3% σε επίπεδο αξίας, οι συνολικές πωλήσεις της να αυξηθούν κατά 27,75% στα 51,72 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα οφέλη που αποκόμισε από τα προβλήματα της Creta Farms η διοίκηση της Νίκας αποδίδει τα περσινά αποτελέσματα στην ολοκλήρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της, στην ωρίμανση του δικτύου διανομής και στο λανσάρισμα νέων κωδικών προϊόντων. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το μερίδιό της πέρυσι, να αυξηθεί από 16,5% σε 20,3% σε όγκο και από 15,6% σε 19,1% σε αξία. Πάντως για μια ακόμη χρήση τα αποτελέσματα προ φόρων παρέμειναν αρνητικά, με τον όμιλο να εμφανίζει ζημίες 3,03 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 6,76 εκατ. ευρώ το 2018.

  Για τη φετινή χρονιά ο ορίζοντας εν μέσω πανδημίας παραμένει περιορισμένος. Με τους σημαντικότερους κινδύνους και αβεβαιότητες να εντοπίζονται στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση πωλήσεων ή στροφή σε φθηνότερα προϊόντα και στη μη ανακτησιμότητα απαιτήσεων από πελάτες και λοιπούς χρεώστες και η περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή και ιδιωτικά κεφάλαια.

  "Στην παρούσα πάντως χρονική στιγμή η επίδραση του COVID -19 στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθεί δεδομένου ότι πανδημία είναι σε εξέλιξη και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς διάρκεια και έκταση της και κατά συνέπεια στον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία”, αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας. Όπως σημειώνει πως λόγω του πλήγματος που δέχονται τα καταστήματα εστίασης και ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της εξάπλωσης του COVID -19, οι πωλήσεις της στο επαγγελματικό κανάλι, αναμένεται να επηρεαστούν, χωρίς να είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθεί αυτή η επίδραση στην παρούσα φάση. Ομοίως, η παύση δραστηριότητας των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων και η αβεβαιότητα στην διάρκεια και την ένταση της κρίσης, αναμένεται να έχουν επίπτωση στην ταμειακή ρευστότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών της Εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό κανάλι. Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, το σημαντικότερο μέρος των πωλήσεων και απαιτήσεων της προέρχονται από το οργανωμένο λιανεμπόριο (Super markets), κλάδος ο οποίος έχει σημειώσει ανοδική πορεία με αύξηση τζίρου εν μέσω της τρέχουσας αβέβαιης οικονομικής συγκυρίας, τονίζεται στην έκθεση.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021