Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 07:59

  Πλήγμα για την "Μπλε Κέδρος" η απόφαση του ΚΑΣ για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη

  Πλήγμα για την "Μπλε Κέδρος" η απόφαση του ΚΑΣ για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τις επόμενες κινήσεις της εξετάζει η διοίκηση της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη μετά από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να ζητήσει την αποκοπή δύο ορόφων από το ξενοδοχείο της επί της οδού Φαλήρου, κάτω από την Ακρόπολη, με το αιτιολογικό ότι κρύβει τη θέα προς τον Ιερό Βράχο. Η εταιρεία δεν έχει κάνει ακόμη κάποια δήλωση αν και το ζήτημα της αποζημίωσης παραμένει ανοικτό, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

  Η απόφαση του ΚΑΣ για το… κούρεμα των δύο ορόφων έρχεται όχι μόνο μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του με νόμιμη άδεια αλλά και αφού το ξενοδοχείο λειτουργεί ήδη για περίπου ένα χρόνο. Όπως εκτιμάται η Μπλε Κέδρος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση αλλά και να προσφύγει στη δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ.

  "Ήταν μία πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός - το ξενοδοχείο - και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας”, σχολίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας πως η αποζημίωση, που φέρεται ότι θα διεκδικήσει η εταιρεία είναι "σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου”.

  Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το ξενοδοχείο είναι ένας ακόμη "πονοκέφαλος” για την εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco Mat) σε μια περίοδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου ακινήτων της είναι ξενοδοχεία και καταστήματα,

  Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος στα τέλη του 2019 αποτελούνταν από επτά ξενοδοχεία, 10 καταστήματα, δύο γραφειακούς χώρους, δύο βιομηχανικά, δύο οικιστικά ακίνητα και έξι οικόπεδα. Δηλαδή 17 από τα συνολικά 29 ακίνητα συνολικής αξίας 90,494 εκατ. ευρώ της εταιρείας παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά. Απ’ αυτά τα 17 ακίνητα προέρχεται μάλιστα περίπου το 90% των ετήσιων εσόδων της Μπλε Κέδρος από μισθώματα (70,70% από τα ξενοδοχεία και 19,22% από τα καταστήματα).

  Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τους καταλόγους της Μπλε Κέδρος για τα ακίνητα, στα οποία έχει επενδύσει, η αξία του εν λόγω ξενοδοχείου προσεγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 24,57% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία κατέχει και έναν εξαώροφο σταθμό αυτοκινήτων στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου, που σχεδιάζει επίσης να μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

  Εκκρεμεί η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

  Στο μεταξύ η Μπλε Κέδρος καλείται να προχωρήσει και στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Ευμορφίδη ιδρύθηκε το 2014 και έλαβε άδεια λειτουργίας ως ΑΕΕΑΠ το 2017.

  Δεδομένου ότι όπως ορίζει η νομοθεσία οι ΑΕΕΑΠ πρέπει να εισάγουν υποχρεωτικά τις μετοχές τους σε οργανωμένη αγορά μέσα σε δύο χρόνια από τη σύστασή τους οι μετοχές της Μπλε Κέδρος θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο ταμπλό. Η εταιρεία έχει λάβει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά θα πρέπει σύντομα να ετοιμάσει το ενημερωτικό δελτίο για τη Δημόσια Εγγραφή της.

   kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ