Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 07:47

  Ο "λαβύρινθος" των funds που επένδυσαν στην Akazoo

  Ο "λαβύρινθος" των funds που επένδυσαν στην Akazoo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μια σειρά από εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και private equity funds, μεταξύ των οποίων η αυστραλιανή Macquarie Capital και το βρετανικό Toscafund έχουν συνδέσει το όνομα τους με την Akazoo την εταιρεία που έβαλε στο στόχαστρο η Quintessential Capital Management (QCM), καθώς και την μητρική της εταιρεία InternetQ που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αγορές 

  H εισαγωγή της Akazoo στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 μέσω αντίστροφης συγχώνευσης (reverse merger) ήταν το τελευταίο βήμα από μια πολύπλοκη διαδικασία εταιρικών μετασχηματισμών που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2015.

  Τότε η -ακόμη- εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (ΑΙΜ) InternetQ αποφάσισε την απόσχιση της Akazoo σε μια ξεχωριστή εταιρεία αντλώντας για τον σκοπό αυτό χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ από το Toscafund σε συνεργασία με την Penta Capital μέσω του σχήματος ToscaPenta.

  Η νεοσύστατη εταιρείαπροχώρησε και στη συγχώνευσή της με την R&R Music, εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΜΙ EricNicoli και η οποία είχε επίσης χρηματοδοτηθεί από το Toscafund.

  Το Toscafund είναι ένα βρετανικό fund με έδρα το Λονδίνο. Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισ. λιρών, ενώ στη χώρα μας έχει δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων στον τραπεζικό τομέα καθώς ήταν μέτοχος της Λαϊκής Τράπεζας και στη συνέχεια της Marfin Bank. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Toscafund είναι ο Martin Hughes, o οποίος είναι γνωστός ως ακτιβιστής επενδυτής με το προσωνύμιο "Ροτβάιλερ”.

  Η αξία της Akazoo μετά από το deal με την R&R Music υπολογιζόταν στα 104 εκατ. λίρες, ενώ η εταιρεία δήλωνε ότι η εφαρμογή της διέθετε 1,1 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως. Στην νέα εταιρεία όπως διαμορφώθηκε η ToscaPenta συμμετείχε με ποσοστό 20% και η InternetQ με 69%.

  Οι επενδύσεις στην InternetQ

  Λίγους μήνες αργότερα από το deal της Akazoo, στις αρχές του 2016, η Tosca Penta χρηματοδότησε τον ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της InternetQ Παναγιώτη Δημητρόπουλο προκειμένου να βγάλει την εταιρεία από την ΑΙΜ του Λονδίνου. Η εταιρεία τότε είχε βρεθεί στο επίκεντρο φημολογιών όταν ο αναλυτής Tom Winnfrith σε εξειδικευμένο επενδυτικό site (shareprophets.com) είχε αφήσει υπόνοιες για ψεύτικα στοιχεία συγκρίνοντας μάλιστα την InternetQ με το σκάνδαλο της Globo. Το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε. Όμως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Tosca Penta απέκτησε "σημαντική” θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της InternetQ.

  Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η InternetQ δέχεται νέα επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ από το Diorama fund το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments. Το fund στο οποίο έχει τοποθετήσει κεφάλαια μεταξύ άλλων επενδυτών ο Δ. Δασκαλόπουλος (ΔΕΛΤΑ, Vivartia) ήταν μέτοχος στην InternetQ τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν η Akazoo μπήκε στον Nasdaq. Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος της ο κ. Νίκος Νανόπουλος, πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του fund Diorama: "Η Deca Investments διατηρεί ποσοστό 4% στην Akazoo και δεν έχει κανένα μέλος της στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

  H ώρα του Nasdaq

  Ο τελευταίος μετασχηματισμός της Akazoo πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε ολοκληρώθηκε η αντίστροφη εξαγορά (reverse merger) με την εταιρεία -κέλυφος Modern Media Acquisition Corp., αντλώντας 55 εκατ. δολάρια.

  Η Modern Media Acquisitionήταν μια εταιρεία κενή από δραστηριότητες (blank check company) με μόνο σκοπό την συγχώνευσή της με μια άλλη εταιρεία που θα πετύχαινε με αυτό τον τρόπο την εισαγωγή της στον Nasdaq, όπως έγινε με την Akazoo.

  Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη στις ΗΠΑ και προτιμάται από πολλές εταιρείες που επιλέγουν να γίνουν δημόσιες χωρίς να περάσουν τη διαδικασία της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) που περιλαμβάνει και μεγαλύτερο έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Ακριβώς λόγω του μειωμένου ελέγχου η πρακτική αυτή έχει δεχθεί κριτική από πολλούς παράγοντες της αγοράς στο παρελθόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της QCM Γκάμπριελ Γκρέκο, ένας από τους λόγους που ασχολήθηκε με την Akazoo ήταν η αντίστροφη εξαγορά του Σεπτεμβρίου.

  "Σοκαρίστηκα όταν είδα ότι η διοίκηση της Akazoo αποφάσισε να εισάγει και πάλι τη μετοχή της στο χρηματιστήριο, των ΗΠΑ αυτή τη φορά (μετά το delisting της InternetQ από τον ΑΙΜ) αφού είχαν ήδη εκτεθεί στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο κ. Γκρέκο στο Capital.gr. " Αυτό το είδος συναλλαγής αποφεύγει τον τυπικό έλεγχο που συνοδεύει ένα IPO. Έχουμε δει πολλές κινεζικές απάτες να μπαίνουν στο χρηματιστήριο με αυτόν τον τρόπο”.

  Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της συναλλαγής ήταν η Macquarie Capital, μέλος του αυστραλιανού επενδυτικού γίγαντα Macquarie Group. Οι μετοχές της "νέας" Akazoo ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στον Nasdaq στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019. Μια ημέρα μετά η Macquarie ξεκίνησε να καλύπτει την μετοχή δίνοντας σύσταση "outperform” και τιμή-στόχο τα 10 δολάρια. H μετοχή της Akazoo έκλεισε χθες, δύο συνεδρίασεις μετά τις αποκαλύψεις της QCM, στα 2 δολάρια...

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ