Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Απρ-2020 08:34

  Με το βλέμμα στην άρση του lockdown τα "Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών"

  Με το βλέμμα στην άρση του lockdown τα "Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την προσοχή της σε κάθε εξέλιξη που μπορεί να φέρει πιο κοντά την άρση του lockdown έχει στρέψει η διοίκηση των Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, θυγατρική του Ομίλου Dufry.

  Η εταιρεία που σήμερα διαθέτει 114 καταστήματα σε 46 σημεία (αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς, λιμάνια κλπ) σε όλη την Ελλάδα, "είδε" τα έσοδα της μηδενίζονται σχεδόν την επομένη των αποφάσεων περί αναστολής πτήσεων και καθήλωσης των στόλων των αεροπορικών εταιρειών, ενώ μέχρι τότε κατέγραφε διψήφια ποσοστά πωλήσεων.

  "Τα έσοδα μας την περίοδο αυτή έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 99%. Στα αεροδρόμια ως γνωστόν ουσιαστικά δεν υπάρχει πτητική δραστηριότητα και όσες πτήσεις πραγματοποιούνται είναι ειδικών συνθηκών, με πάρα πολύ μικρή επιβατική κίνηση", αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Γώργος Βελέντζας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.

  Όπως σημειώνει, το lockdown ήρθε σε μια περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, ενώ προηγήθηκε ένα εξαιρετικά θετικό 2019, αποτέλεσμα μιας πολύ καλής τουριστικά χρονιάς. Όπως αναφέρει, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2020 ήταν αυξημένες κατά 28% έναντι τους αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ ο Φεβρουάριος έκλεισε στο +15%, παρόλο που στη διάρκεια του μήνα ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα και η αναστολή πτήσεων.

  Πλέον η εικόνα έχει αλλάζει ριζικά, με την εταιρεία να κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για ποσοστό περίπου 50% - 60% του προσωπικού της. Τα ΚΑΕ απασχολούν περί τους 1.400 εργαζόμενους, αριθμός που ανεβαίνει λόγω των αυξημένων αναγκών σε 2.500 το καλοκαίρι. Όπως αναφέρει ο κ. Βελέντζας, η εταιρεία προσδοκά να αποτελέσει μέρος της ενίσχυσης που αναμένεται για τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων.

  Παράλληλα, εκφράζει αγωνία για την πορεία του Τουρισμού μετά την άρση των περιορισμών καθώς μένει να διαπιστωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημική κρίση, τόσο στην τουριστική βιομηχανία, όσο και εν γένει στο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

  "Ο τουρισμός πρέπει να στηριχθεί, η συνεισφορά του στην οικονομία, την απασχόληση, σε δεκάδες άλλους κλάδους, είναι εξαιρετικά σημαντική", τονίζει ο κ. Βελέντζας.  

  ΤΑ ΚΑΕ πωλήθηκαν το 2013 από την τότε ιδιοκτήτρια Folli Follie στην Dufry, διεθνή κολοσσό του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου. Σήμερα τα ΚΑΕ διαθέτουν 114 καταστήματα σε 46 σημεία (αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς ) σε όλη την Ελλάδα. Η θυγατρική της εταιρεία, Ελληνικές Διανομές Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο εφοδιασμού πλοίων και χονδρικής πώλησης. Η Dufry, με δραστηριότητα σε 67 χώρες και 38 χιλιάδες εργαζόμενους, έχει παγκόσμια παρουσία με περίπου 2.200 καταστήματα σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια και άλλα τουριστικά σημεία. Το 2019 έκλεισε με πωλήσεις 8,8 δις. ελβετικών φράγκων.

  Σε ό,τι αφορά στην μητρική, η Dufry έχει ανακοινώσει πως η πανδημία του Covid-19 επηρέασε τις δραστηριότητές του ομίλου σε τοποθεσίες που επηρεάζονται άμεσα από τα φαινόμενα.

  Ο ελβετικός όμιλος ανέφερε πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχει εφαρμόσει πολλές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιτάχυνση των πωλήσεων, τη διασφάλιση των ταμειακών ροών μέσω επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων και συμβάσεων με brands καθώς και σε επίπεδο μισθολογικού κόστους.

  "Υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση βελτιώνεται το δεύτερο εξάμηνο και θεωρώντας ότι το τρίτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό για την εταιρεία, η Dufry αναμένει να επιτύχει μια αρνητική, μονοψήφια μεταβολή σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης για το 2020, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες", ανακοίνωσε η εταιρεία.

  Λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, η μετοχή της Dufry έχει χάσει σχεδόν το 75% της αξίας της, κατερχόμενη από τα επίπεδα των 97 ευρώ στις αρχές της χρονιάς, στα 26,64 ευρώ (κλείσιμο 16/4/20). Η αποτίμηση του ομίλου στο SIX ανέρχεται πλέον στα 1,25 δισ. ελβετικά φράγκα (1,18 δισ.ευρώ).

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ