Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:39

  Πράσινο φως για την ανάπλαση 160 εκατ. ευρώ της ΔΕΘ

  Πράσινο φως για την ανάπλαση 160 εκατ. ευρώ της ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την μεγάλη ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου. Πλέον προχωρούν οι διαδικασίες με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί το 2023 και το 2026 η ΔΕΘ να γιορτάσει τα 100 της χρόνια στον αναβαθμισμένο χώρο.

  "Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, η οποία αποτελεί επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2013 όταν εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για μετεγκατάσταση και επιλέχθηκε η ανάπλαση του υπάρχοντος χώρου.

  Από τότε προχωρήσαμε σε διαβούλευση με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς που έφερε αυτό το αποτέλεσμα win-win για τη ΔΕΘ και για την Θεσσαλονίκη”, δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο έλαβε την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Επιμελητηρίων και όλων των τοπικών φορέων.

  Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα το 50% της έκτασης των 165 στρεμμάτων θα είναι χώροι πρασίνου και αναψυχής, κυρίως στο νότιο κομμάτι της έκτασης. Το εκθεσιακό κομμάτι θα επικεντρωθεί στο βόρειο τμήμα.

  Τα επόμενα βήματα

  Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ομόφωνα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (Ε.Χ.Σ.) στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής εκτάσεως 176.087,65 τ.μ., καθώς και τημ σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) αυτού.

  Με την ομόφωνη απόφαση καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

  Πλέον το ΕΧΣ και η ΣΜΠΕ θα "επιστρέψουν” προς έγκριση στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στα μέσα Ιουνίου θα προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και η έγκρισή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να προκηρυχθεί ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που θα καθορίσει και την τελική μορφή της ανάπλασης.

  Βάσει του σχεδιασμού την επόμενη διετία (2021-2022) θα προχωρήσουν οι τεχνικές μελέτες και θα "κλειδώσει” το χρηματοδοτικό σχήμα για το έργο, το οποίο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση προκρίνεται το έργο να προχωρήσει ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θα εξεταστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς οι αστικές αναπλάσεις είναι μέσα στο πεδίο δραστηριοτήτων της.

  Στόχος είναι το 2023 να υπάρχει ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες προκειμένου ο χώρος να είναι έτοιμος το 2026 όπου και θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του 1926.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι το ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του τον Ιούλιο στη Βουλή.

  Τα υπόλοιπα είναι η ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΕΜΠ, η κατεδάφιση των Φυλακών Κορυδαλλού, η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου και η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στη περιοχή των παλαιών λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ