Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 11:36

  Moody’s: Νέες δύσκολες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κορονοϊού

  Moody’s: Νέες δύσκολες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορoνοϊού στην Ευρώπη θα προκαλέσουν διαταραχές που θα επιβραδύνουν τις συναλλαγές και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's Investors Service, ενώ δεδομένη θεωρείται η επιδείνωση της ποιότητας των assets καθώς και η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Παράλληλα αναμένει επιδείνωση στις τιμές των ακινήτων, ανάλογα και με το βάθος που έχει η ύφεση στην οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει σαφώς και τις τράπεζες.

  Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναμενόμενη αύξηση των NPLs λόγω του COVID-19 θα αντιστρέψει την προηγούμενη θετική τάση. Το απόθεμα των NPLs σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα NPLs, στα 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7,2% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 37,4% με το απόθεμα να διαμορφώνεται στα 74,5 δισ. ευρώ.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ιταλίας δημοσίευσε μια μελέτη τον Νοέμβριο του 2019, της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης των NPLs των τραπεζών και η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών ανάκαμψης, είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. 

  Ωστόσο, η οικονομική συρρίκνωση και η σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως προειδοποιεί ο οίκος.

  Όπως τονίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2019, οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόλυτο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 127,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε δείκτη NPL της τάξης του 7,2%, από 144,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Την ίδια περίοδο, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιρλανδίας μειώθηκε σε 8,8 δισ. ευρώ, με δείκτη NPL στο 4,3%, από 10,2 δισ. ευρώ πριν.

  Το απόθεμα των NPLs της Πορτογαλίας ανήλθε σε 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε δείκτη NPL 8,3%, από 22,3 δισ. ευρώ πριν, ενώ στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 124,4 δισ. ευρώ, 83,5 δισ. ευρώ και 74,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία αντιστοιχούσαν σε δείκτη NPL  2,6%, 3,4% και 37,4%.

  Οι κυβερνήσεις υιοθετούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns. Αυτά θα μειώσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, ο οίκος αναμένει ότι πολλές εταιρείες στην Ευρώπη καθώς και πολλοί δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση λόγω COVID-19, κάτι το οποίο θα αυξήσει τελικά τα defaults δανείων, οδηγώντας σε αδυναμίες πληρωμών και άρα σε νέα κόκκινα δάνεια. 

  Τα εθνικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα επηρεάσουν άμεσα και τη λειτουργικότητα των δικαστικών συστημάτων του, προσθέτει ο οίκος. Οι προσωρινές διακοπές λειτουργίας θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη καθυστέρηση των νομικών διαδικασιών, που θα καθυστερήσουν τις ακαθάριστες εισπράξεις για τις συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες είναι επίσης εκτεθειμένες στο επενδυτικό κλίμα και στη λειτουργία των αγορών ακινήτων. Αυτό θα θέσει τεράστιες προκλήσεις στα σχέδια των τραπεζών για τις συναλλαγές NPLs.

  Οι λειτουργικές αυτές διαταραχές και η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη εξέλιξη για την Ελλάδα, όπου η δραστηριότητα της αγοράς NPLs είχε αρχίσει να επιταχύνεται, τονίζει ο οίκος.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Moody’s, αν και η μείωση των NPLs στη χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs κατέγραψε μόνο 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες), ελαφρώς υψηλότερα από τα  3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018. 

  Το σχέδιο "Ηρακλής", αναφέρει ο οίκος, στόχευε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs και ήταν υποστηρικτικό τόσο στις εγχώριες συναλλαγές NPEs όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς: (1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων (κατά πάσα πιθανότητα τις ίδιες τις τράπεζες) με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και (2) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο.. Ωστόσο λόγω COVID-19, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανώς αναπόφευκτες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ