Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 11:19

  Επεκτείνεται σε περισσότερους η κατά 40% μείωση μισθώματος

  Επεκτείνεται σε περισσότερους η κατά 40% μείωση μισθώματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τροπολογία, το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

  Με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

  Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

  "Ανάσα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να αποτελέσει η επέκταση της μείωσης κατά 40% και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  "Κατά πάσα πιθανότατα τις επόμενες ώρες και ημέρες θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%”, δήλωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας αν και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο.

  Σημειώνεται ότι σήμερα τη δυνατότητα να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ως μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Αντίστοιχη μείωση ενοικίου ισχύει και για τα ενοίκια πρώτης κατοικίας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

  Η δήλωση αυτή του κ. Σταϊκούρα έρχεται σε μια στιγμή που πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση, με την πτώση του τζίρου τους να φτάνει και το 90%, ζητούσαν και αυτές την μείωση των ενοικίων που καλούνται να πληρώσουν. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν να μειωθούν τα ενοίκια ή ακόμη και ανασταλεί η πληρωμή τους.

  Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για τα ενοίκια ατελή καθώς το "ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους κατά την παρούσα συγκυρία” και "δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του καταναλωτικού κοινού, μολονότι λειτουργούν σε εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο”.

  Μάλιστα η ΕΠΟΕΣ, μέλη της οποίας είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οργανωμένης εστίασης της χώρας, ζητά την πλήρη αναστολή της καταβολής των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση του κορονοϊού καθώς όπως αναφέρει "εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων”.

  Επικαλούνται "ανωτέρα βία”

  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονταν να αναζητήσουν τη λύση από τα δικαστήρια αν δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση.

  Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο Capital.gr, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ετοιμάζονται να επικαλεστούν συνθήκες "ανωτέρας βίας” (forcemajeure) για να πετύχουν με δικαστική απόφαση την μείωση των υποχρεώσεων τους προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται.

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η έννοια της "ανωτέρας βίας” αφορά περιστατικά έκτακτα τα οποία δεν εξαρτώνται από τους συναλλασσόμενους ούτε μπορούσαν να προβλεφθούν ως "κίνδυνοι” κατά την υπογραφή της σύμβασης. Μερικά απ’ αυτά τα περιστατικά είναι οι πόλεμοι, τα πραξικοπήματα, οι έντονες φυσικές καταστροφές και φυσικά οι επιδημίες/πανδημίες.

  Aν τελικά υπάρξουν προσφυγές δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθούν υποθέσεις "ανωτέρας βίας” στα ελληνικά δικαστήρια την τελευταία δεκαετία. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πολλοί ήταν αυτοί που διεκδίκησαν -και πέτυχαν- την μείωση των ενοικίων τους με δικαστικές εντολές.

  Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η λύση των δικαστηρίων. Και αυτό διότι όπως εξηγούν, οι υποθέσεις "ανωτέρας βίας” είναι από τη φύση τους πολύπλοκες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γεγονότα που κλονίζουν σε τόσο μεγάλη έκταση την οικονομία, όπως μια πανδημία. Θεωρείται δεδομένο πως αν φτάσουμε στα δικαστήρια η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά και ενδεχομένως να δούμε πολλές αντικρουόμενες αποφάσεις.

  Τι λένε οι σύλλογοι ενοικιαστών - ιδιοκτητών

  Την πλήρη αναστολή υποχρέωσης καταβολής του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους αλλά και τη μείωση κατά 50% για όλες τις υπόλοιπες ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ).

  Ακόμη, ζητά η μείωση του μισθώματος κύριας κατοικίας για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους κατά 60% αντί για 40% που προβλέπει η κυβερνητική απόφαση αλλά και την επέκταση του μέτρου και για την κύρια κατοικία των επιχειρηματιών που κλείνουν υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις τους.

  Συναίνεση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών προτείνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία μάλιστα δεν αντιτίθεται στην επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση. Θέτει όμως ως προϋπόθεση ότι όλα τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου αυτής θα παραμείνουν αφορολόγητα από το φόρο εισοδήματος.

  "Με τον τρόπο αυτό η μείωση και στην ουσία επιδότηση των μισθωμάτων που νομοθετήσατε, θα επιμεριστεί δίκαια και θα χρηματοδοτηθεί τελικά κατά το ήμισυ από τους βαρύτατα φορολογούμενους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων με τη μείωση των εφετεινών εισοδημάτων τους και κατά το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό με μια απόλυτα διαχειρίσιμη μείωση του φόρου εισοδήματος, και μάλιστα ετεροχρονισμένη κατά ένα έτος”, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ