Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 12:08

  UBS: Χαμηλές οι "άμυνες" των ελληνικών τραπεζών στο σοκ του κορονοϊού

  UBS: Χαμηλές οι "άμυνες" των ελληνικών τραπεζών στο σοκ του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Ουδέτερη" στάση τηρεί η UBS στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν και οι μετοχές δεν φαίνονται ακριβές και ο κίνδυνος στα κεφάλαια των τραπεζών είναι περιορισμένος, ωστόσο είναι από τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί έντονα από το τρέχον οικονομικό σοκ που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ αυτών που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς στους ισολογισμούς τους, λόγω των προκλήσεων που προϋπήρχαν της τρέχουσας κρίσης.

  Όπως σημειώνει η UBS, προτιμά τις μετοχές των τραπεζών υψηλής ποιότητας που έχουν: 1) υψηλά κέρδη προ προβλέψεων, 2) ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και 3) ισχυρές θέσεις στην αγορά, ενώ αποφεύγει τις τράπεζες που αυτή τη στιγμή "τρέχουν" μεγάλα προγράμματα αναδιάρθρωσης. 

  Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύονται με λογιστική αξία 0,4x, ως αποτέλεσμα του οικονομικού σοκ από την πανδημία COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε discount της τάξης του 70% σε σχέση με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, τη στιγμή που ο δείκτης λογιστικής αξίας κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-09 διαμορφωνόταν στο 0,9x, τονίζει η UBS.

  Ο αυξανόμενος κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης σε μια εποχή που η μόχλευση είναι υψηλή εξηγεί γιατί πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι οι τράπεζες βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις προϋποθέτουν κόστος ιδίων κεφαλαίων υψηλότερο από το 16% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10%, σημειώνει η ελβετική τράπεζα.

  Η UBS αναμένει ότι τα έσοδα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου γενικότερα, θα μειωθούν το 2020 λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Επίσης. το κόστος του κινδύνου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με αύξηση των προβλέψεων για ζημιές από δάνεια.  Ωστόσο ο κίνδυνος dilution είναι χαμηλός με τον κλάδο ο οποίος έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) στο 13,8%, να είναι σε θέση να απορροφήσει τις πιέσεις στην κερδοφορία.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας, οι συγχωνεύσεις τραπεζών και γενικότερα η  ενοποίηση του κλάδου (consolidation) θα είναι καθοριστική για την αύξηση της κερδοφορίας και αναμένεται πως μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης θα υπάρξει έντονη κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο.

  Στα σημερινά επίπεδα, η UBS βλέπει αξία για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποδεχθούν τη μεταβλητότητα στα χαρτοφυλάκιά τους. Αν και κάτω από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων, οι τράπεζες κατά μέσο όρο έχουν σημειώσει δείκτες RoEs στο 6% -7% τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια, γεγονός που θα συνεπαγόταν περίπου 50% ανοδική πορεία σε ένα πιο ομαλοποιημένο περιβάλλον.

  Ωστόσο, αναμένει ότι το κόστος ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει υψηλό στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Έτσι συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές τραπεζών  υψηλής ποιότητας και αποφυγή των πιο εύθραυστων τραπεζικών συστημάτων, όπως μεταξύ άλλων το ισπανικό και το ιταλικό, καθώς τις τράπεζες που υποβάλλονται σε μεγάλα προγράμματα αναδιάρθρωσης.

  Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε η UBS, στελέχη από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες σχολίασαν την τρέχουσα κατάσταση και σημείωσαν πως μέχρι στιγμής, έχουν δει περιορισμένες διαταραχές και αισθάνονται άνετα με τα επίπεδα κεφαλαίου τους. Αυτό υποστηρίζει την άποψη της UBS ότι αυτή η κρίση αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κέρδη των τραπεζών από ό,τι για το επίπεδο των κεφαλαίων τους.

  Όπως πάντως τονίζει, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις πιέσεις που προκαλεί η τρέχουσα κρίση μέσω της κερδοφορίας τους,  με εξαίρεση εκείνες τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προϋπάρχουσες προκλήσεις, κυρίως τις ελληνικές τράπεζες και τις ισπανικές.

  Οι κρατικές πρωτοβουλίες στήριξης, η ευελιξία που δίνουν οι εποπτικές αρχές και άλλα μέτρα για τη μείωση του αντίκτυπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χρήσιμα, καθώς παρέχουν στις τράπεζες αρκετό χώρο για ανάσες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να καθυστερήσουν ή να μειώσουν τον αντίκτυπο της ύφεσης σε όρους προβλέψεων.

  Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική παραγωγή κερδών δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν. Οι επενδυτές λοιπόν θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του σοκ στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, στον σχηματισμό NPLs και, ενδεχομένως, στη λογιστική αξία ανά μετοχή, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ