Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 11:52

  Ψυκτικά υγρά: Οι προοπτικές, τα προβλήματα της αγοράς και οι νέες τάσεις

  Ψυκτικά υγρά: Οι προοπτικές, τα προβλήματα της αγοράς και οι νέες τάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καμία από τις ανέσεις που μας προσφέρει ο κλιματισμός –από την ιδανική θερμοκρασία κάθε χώρου, το ευχάριστο ταξίδι έως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων– δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα ψυκτικά υγρά, που αποτελούν το βασικότερο στοιχείο κάθε εφαρμογής ψύξης. Πρόκειται για μια αγορά που μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς κάθε 15 με 20 χρόνια εμφανίζεται μια καινούρια γενιά ψυκτικών, ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν μελετηθεί εκτεταμένα.

  Για παράδειγμα οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs), που υπήρχαν στα διάφορα σπρέι μαλλιών τη δεκαετία του 1980, κατηγορήθηκαν για τη συμβολή τους στην τρύπα του όζοντος. Τα τελευταία χρόνια δύο επιπλέον κατηγορίες ψυκτικών βρίσκονται υπό αυστηρή εξέταση παγκοσμίως. Οι περισσότεροι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFCs) έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος, ενώ οι υδροφθοράνθρακες (HFCs) συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

  Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς έχουν δημιουργήσει διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη σταδιακή μείωση των συγκεκριμένων ουσιών, στοχεύοντας στην ολική απαγόρευση τους σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών.

  Οι νέοι κανόνες

  Ο πρώτος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα φθοριούχα αέρια (F-gases) κυκλοφόρησε το 2006. Στόχευε κυρίως στη μείωση των εκπομπών μέσω της αποφυγής διαρροών στα συστήματα και επέβαλε ορθή ανάκτηση των ψυκτικών προκειμένου να εξασφαλίζεται η ανακύκλωση, η ποιοτική αποκατάσταση ή η καταστροφή τους.

  Το 2015 ένας νέος κανονισμός ήρθε να ενισχύσει και να θέσει νέα αυστηρότερα μέτρα για τα φθοριούχα αέρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με συγκεκριμένα ποσοτικά όρια για τη διάθεση υδροφθορανθράκων στην αγορά, στόχος είναι το 79% της αγοράς ψυκτικών να έχει αντικατασταθεί από τα τέταρτης γενιάς ψυκτικά, τις υδροφθορο- ολεφίνες (HFOs), έως το 2030.

  Σε αντίθεση με τα HFCs, τα νέας γενιάς HFOs είναι εύφλεκτα. Μαζί με τα ήδη γνωστά φυσικά ψυκτικά, όπως είναι το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2), αποτελούν πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις.

  Η ζήτησή τους, όπως σημειώνουν φορείς της εν λόγω αγοράς, αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

  Το "στοίχημα" της Linde

  Στην ελληνική αγορά αλλά και παγκοσμίως, η εταιρεία Linde κατέχει ηγετική θέση στο χώρο των Βιομηχανικών και Ιατρικών Αερίων και στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περιλαμβάνονται και τα ψυκτικά.

  Με πολυετή πείρα στον χώρο των ψυκτικών και πελατολόγιο που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, η εταιρεία Linde Hellas, όπως σημειώνει, προσφέρει μεγάλη ποικιλία ψυκτικών υγρών, ανταποκρινόμενη πάντα στις τρέχουσες νομοθετικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

  Η Linde Hellas προμηθεύεται ψυκτικά και εξοπλισμό από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και κατασκευαστές, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί στους πελάτες της την ποιότητα και νομιμότητα των υλικών.

  Ενώ η Linde, όπως υπογραμμίζει, καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της υψηλής ποιότητας προϊόντα, με προτεραιότητα την ασφάλεια και τον σεβασμό στους εκάστοτε νομοθετικούς και ρυθμιστικούς κανόνες, "απρόσκλητοι επισκέπτες", όπως του χαρακτηρίζει, εμφανίστηκαν στην αγορά. Το λαθρεμπόριο έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη στα μέσα του 2018, εισάγοντας στην αγορά ποσότητες ψυκτικών πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια της νομοθεσίας, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προκαλώντας τεράστια αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. 

  Μόνο το 2019 υπολογίζεται πως η επιπλέον ποσότητα φθοριούχων αερίων που έχει εισαχθεί ισοδυναμεί με το να προσθέσουμε 16 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Ευρώπη και με το να κόψουμε 8 εκατομμύρια δέντρα. Επιπλέον θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι μιλάμε για αμφιβόλου ποιότητας υλικά τα οποία πολλές φορές έρχονται σε φιάλες μιας χρήσης (προϊόν απαγορευμένο στην Ε.Ε.). Τα παράνομα ψυκτικά έγιναν προσβάσιμα ακόμα και από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, με ‘’πολύ καλές για να είναι αληθινές’’ τιμές και συνήθως λανθασμένες ή ελλιπείς πιστοποιήσεις.

  Το λαθρεμπόριο βρήκε εύκολη δίοδο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Εκτιμάται ότι έχει επηρεαστεί πάνω από το 60% των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, επηρεάζοντας άμεσα την ανταγωνιστικότητα και βλάπτοντας την ελληνική οικονομία.

  Η Linde ανήκει στις εταιρείες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η Linde Hellas συνεργάζεται με τα μέλη του ΣΕΧΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών) προκειμένου να γίνει κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων (ΣΔΟΕ, ΑΑΔΕ κτλ). Την ίδια στιγμή συνεργάζεται με την EIGA (European Industrial Gases Association). Στόχος είναι να διασφαλιστεί μια καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού F-gas και να επιτευχθεί ουσιαστική συνεργασία των εμπλεκόμενων τμημάτων, όπως είναι τα τελωνεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία μιας νέας ενοποιημένης πλατφόρμας που θα ονομάζεται Single Window, προκειμένου να ελέγχονται όλες οι Ευρωπαϊκές εισαγωγές σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει ανεξάρτητη πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να δηλώνονται όλες οι ποσότητες ψυκτικών που χρησιμοποιούνται εγχώρια από τους τελικούς χρήστες.  

  Νέες επενδύσεις

  Η  Linde ακολουθεί τα βήματα του ιδρυτή της, Carl Von Linde (1842–1934), ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία της ψύξης και ηγείται αυτής της εξέλιξης. Τον Απρίλιο του 2018 εγκαινίασε το νέο εμφιαλωτήριο ψυκτικών υγρών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εμφιαλωτήριο εύφλεκτων ψυκτικών και ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που λειτουργεί με όλες τις νόμιμες άδειες. Η επένδυση, συνολικού ύψους 2.500.000 €, φέρνει την ελληνική αγορά πιο κοντά στα ψυκτικά νέας γενιάς και προσφέρει καινοτόμες λύσεις στους πελάτες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ