Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 13:50

  Κέρδη 57,1 εκατ. ευρώ το 2019 για το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ)

  Κέρδη 57,1 εκατ. ευρώ το 2019 για το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντική αύξηση κερδοφορίας ανακοίνωσε για το 2019 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας  (ΕΕΣΥΠ) η οποία αναμένεται να δώσει μέρισμα 42 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα έσοδα του 2019 ανήλθαν σε 61,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη υπερτετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018 και ανήλθαν σε 57,1 εκατ ευρώ. Τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται σε 72 εκατ.  ευρώ.

  "Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας, σημαντικά αυξημένο αναμένεται το μέρισμα προς διανομή στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2020, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου € 42 εκατ. πέραν αυτών που η ΕΕΣΥΠ θα διακρατήσει για την υλοποίηση της επενδυτικής της πολιτικής”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

  "Η ΕΕΣΥΠ υλοποιώντας συνεχείς δράσεις με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής και ανεξάρτητης διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που της έχει μεταβιβαστεί, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση της να αυξήσει την αποδοτικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη διαχείριση των κεφαλαιακών και χρηματικών τους διαθεσίμων. Η ισχυρή κερδοφορία το 2019 αναδεικνύει τη σημασία της ενεργής παρακολούθησης  εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εσόδων του δημόσιου. Η αύξηση των μερισμάτων που θα αποδοθούν σε αυτό, εξυπηρετεί τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος ενισχύει την οικονομία και θα τροφοδοτήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”, σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ράνια Αικατερινάρη.

  Το 2019 αποτέλεσε για την ΕΕΣΥΠ τη χρονιά στην οποία έγιναν εμφανή τα αποτελέσματα της ενεργής παρακολούθησης της απόδοσης των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της.

  Η ωρίμανση της δομής μίας νέας εταιρείας όπως η ΕΕΣΥΠ οδήγησε στη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας σε αρκετές από τις θυγατρικές του χαρτοφυλακίου της, που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και των διανεμηθέντων μερισμάτων προς την ΕΕΣΥΠ και εν τέλει το Ελληνικό Δημόσιο.

  Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ωφελειών της στρατηγικής διαχείρισης των εταιρειών ήταν και η επίτευξη διανομής κερδών από εταιρείες που επί σειρά ετών στο παρελθόν δεν διένειμαν μέρισμα.

  Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι ταυτόχρονα με αυτήν την οικονομική επίδοση, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την υιοθέτηση ορθών πρακτικών υπεύθυνης διοίκησης, διαφάνειας καθώς και αρχών εταιρικής διακυβέρνησης στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ασκώντας ενεργά το ρόλο του μετόχου στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της.

  Στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης εξάλλου, και προκειμένου να επιτύχει τους γενικότερους στόχους της, η ΕΕΣΥΠ ανακοίνωσε πρόσφατα και τη σύσταση Δικτύου Καινοτομίας με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από τη χαρτογράφηση νέων τεχνολογιών, αλλά και την διερεύνηση διεθνώς βέλτιστων πρακτικών, επιχειρηματικών μοντέλων και προτύπων καινοτομίας.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ