Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 08:21

  Νέα δεδομένα για τις εταιρικές Γενικές Συνελεύσεις λόγω κορονοϊού

  Νέα δεδομένα για τις εταιρικές Γενικές Συνελεύσεις λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κώστα Κετσιετζή

  Πρακτικές τηλεδιάσκεψης καλούνται να ακολουθήσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

  Μάλιστα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19 που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους με τηλεδιάσκεψη, ανεξάρτητα αν αυτό προβλέπεται από το καταστατικό τους ή όχι.

  "Η Γενική Συνέλευση μετόχων ή εταίρων, οποιουδήποτε νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε νομικής οντότητας, μπορεί να διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη ως προς ορισμένα ή και ως προς όλα τα μέλη της. Στην περίπτωση αυτή η πρόσκληση προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 33 της ΠΝΠ με την συγκεκριμένη διάταξη να ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020.

  Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο Capital.gr., η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν αναγκαία διότι υπάρχουν ακόμη πολλές Ανώνυμες Εταιρείες, εισηγμένες και μη, που δεν έχουν εναρμονίσει ακόμη τα καταστατικά τους με τις διατάξεις του νόμου 4548/2018 που έδωσε τη δυνατότητα σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη.

  Ακόμη, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το άρθρο 33 της ΠΝΠ δεν αναφέρεται μόνο στις ΑΕ, αλλά σε όλες τις εταιρικές μορφές (προσωπικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες) και λοιπά νομικά πρόσωπα (πχ σωματεία) για τα οποία δεν υπάρχει καταστατική ή εκ του νόμου δυνατότητα σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη.

  Έκτακτα μέτρα

  Ειδικά μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως κάποιες Γενικές Συνελεύσεις που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα θα αναβληθούν.

  Όμως επειδή αφενός πολλές αποφάσεις δεν μπορούν να καθυστερήσουν για λόγους επιχειρησιακής συνέχεις και αφετέρου κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, αρκετές εταιρείες θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφάλειας.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Briq Properties, η οποία -πριν την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας- ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά από μέτρα. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε τρίτα πρόσωπα και δεν θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση, ενώ δεν θα γίνουν παρουσιάσεις.

  Ακόμη στο website της εταιρείας έχει αναρτηθεί ψηφοδέλτιο για εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία με το οποίο μπορούν οι μέτοχοι να ψηφίσουν εκ των προτέρων επί των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι μέτοχοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες και μέσω τηλεδιάσκεψης.

  "Η Εταιρεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της Πολιτείας, προτρέπει τους μετόχους να κάνουν χρήση της δυνατότητας των εναλλακτικών τρόπων αντιπροσώπευσης, της ηλεκτρονικής αποστολής του ψηφοδελτίου καθώς και της συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η καθημερινή λειτουργία της Εταιρείας και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των υπαλλήλων, των μετόχων, της διοίκησης, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας καθώς και του κοινού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ