Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 08:23

  ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πάνω από πέντε εταιρείες εκδηλώνουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον

  ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πάνω από πέντε εταιρείες εκδηλώνουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σήμερα στις 5 το απόγευμα λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και παρά τις αντίξοες συνθήκες και το αρνητικό κλίμα στην αγορά, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν ισχυρή συμμετοχή. Για αυτό το λόγο άλλωστε κρίθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να δοθεί νέα παράταση.

  Κατά τις επαφές που έγιναν με πιθανούς υποψηφίους, όσοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν δε ζήτησαν αναβολή. Αντίθετα όσοι ήταν διστακτικοί, στις επικοινωνίες που έγιναν με τους συμβούλους της πώλησης, διαμήνυσαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και τουλάχιστον για τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν στο διαγωνισμό.

  Η εικόνα πάντως που υπάρχει στην κυβέρνηση και το Ταμείο είναι ότι η συμμετοχή τουλάχιστον στην πρώτη μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα είναι μεγάλη. Τι σημαίνει αυτό ως προς τον αριθμό των υποψηφίων; Πάνω από 5 σχήματα φέρονται να έχουν διαμηνύσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στο διαγωνισμό.

  Από τις ελληνικές εταιρείες, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή των ΕΛΠΕ, που έχουν υπογράψει μνημόνιο με το ΤΑΙΠΕΔ και προτίθενται σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν το 65% του Δημοσίου, τότε να προσφέρουν με προσυμφωνημένο discount τη δική τους συμμετοχή (35%) στη ΔΕΠΑ. Μοναδικό ερωτηματικό ως προς τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ είναι εάν θα κατέβουν στο διαγωνισμό με την Edison ή αυτόνομα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τρεις ακόμη ελληνικές εταιρείες η Mytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα και η Motor Oil θα δώσουν "το παρών", ενώ πιθανολογείται ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον όμιλο Κοπελούζου.

  Από ξένες εταιρείες φαίνεται να υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε σημαντική συμμετοχή, από ονόματα όπως η Shell, η MET (ουγγρική εταιρεία με έδρα την Ελβατία και παρουσία στο trading) και η Vitol. Δύο ακόμη εταιρείες η Powerglobe από το Κατάρ και η Repsol από την Ισπανία, επίσης είχαν λάβει πληροφορίες ωστόσο φαίνεται ότι τελικώς δε θα δώσουν το παρών.

  Σημειώνεται πάντως ότι αύριο λήγει η ημερομηνία για την ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 24 Απριλίου για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος των εγγράφων από το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ