Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαρ-2020 09:01

  Folli Follie: Η συνέχεια μετά το "ΟΚ" από τους ομολογιούχους

  Folli Follie: Η συνέχεια μετά το "ΟΚ" από τους ομολογιούχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Folli Follie πραγματοποιήθηκε με την εξασφάλιση της συναίνεσης των ομολογιούχων, κατόχων Eurobonds και Swissbonds, στο term sheet της προτεινόμενης συμφωνίας. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι εξίσου σημαντικό καθώς θα ακολουθήσουν νέες συζητήσεις επί των όρων της τελικής συμφωνίας και, εν συνεχεία, οι ομολογιούχοι-πιστωτές θα προσκληθούν  εκ νέου να συναινέσουν επ’ αυτής.

  Το πράσινο φως που δόθηκε χθες από τους ομολογιούχους Eurobonds, έπειτα από εκείνους των Swissbonds που προηγήθηκαν, αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη για όσους εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες προ τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. "Κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την τελική ψήφιση των απαραίτητων εγγράφων και σχεδίων που προαπαιτούνται για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις προβλεπόμενες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικά", αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας.

  Έπειτα από σημαντικές διαπραγματεύσεις της διοίκησης της FFG και των συμβούλων της (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, Δικηγορική Εταιρεία Weil και Δικηγορική Εταιρεία  Σοφός & Συνεργάτες) με τους εκπροσώπους και συμβούλους μιας ad hoc ομάδας ανέγγυων πιστωτών και κατόχων χρεογράφων Schuldschein, όπως έγινε γνωστό χθες με ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, επετεύχθη  η  απαιτούμενη  απαρτία  στην επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων. Στη συνέλευση εκπροσωπήθηκε ποσοστό 73,67% των ομολόγων, περιλαμβανομένων όλων των μελών της ad hoc ομάδας πιστωτών (στους οποίους περιλαμβάνονται οι Oasis, Mercier Vanderlinden, Kyma, Bank Of China Luxembourg, AG Insurance), ενώ το σχετικό term sheet υπερψηφίστηκε με την έγκριση του 99,89% των ψήφων. "Η ουσιαστική ομόφωνη έγκριση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στο προτεινόμενο σχέδιο οικονομικής αναδιάρθρωσης", αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για την πιο καλή είδηση από το ξέσπασμα της εταιρικής κρίσης της FFG, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους 800 εργαζόμενούς της εταιρείας που συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια.

  Διαπραγματεύσεις

  Θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για την εφαρμογή της εξυγίανσης και την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106β και 106δ του ελληνικού Πτωχευτικού Κώδικα και στη συνέχεια η Folli Follie θα προσκαλέσει τους αντίστοιχους πιστωτές της σε συναίνεση μέσω δεύτερης πρόσκλησης σε συναίνεση. Η διαπραγμάτευση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς, κατά πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των τελικών ποσοστών συμμετοχής, καθώς και οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας.

  Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει προ μηνών η εταιρεία, η αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους μέσω του άρθρου 106β/δ του Πτωχευτικού Δικαίου, που προβλέπει η συμφωνία προβλέπει πως το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου θα μεταβιβαστεί σε μία νέα εταιρεία (AssetsCo). Στην εταιρεία αυτή περνούν τα ακίνητα της FFG, η πλειονότητα των οποίων είναι δεσμευμένα από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές. Η AssetsCo θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους πιστωτές της FFG κατά την κύρωση της Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης από το Ελληνικό Δικαστήριο, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η συμφωνία.

  Περαιτέρω, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου που σχετίζονται με κοσμήματα, μόδα, καλλυντικά, καταστήματα και πολυκαταστήματα μεταφέρονται επίσης σε νέα εταιρεία (OpsCo). Με την κύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, το 49% του εκδιδόμενου μετοχικού κεφαλαίου της OpsCo θα κατέχεται από την AssetsCo (δηλαδή από τους πιστωτές) και το υπόλοιπο 51% θα το κατέχει ο Όμιλος FFG. Τέλος, σε ότι αφορά το δάνειο που θα εκδώσει ως εξασφάλιση η OpsCo, κατά την κύρωση της συμφωνίας το χρέος των 60 εκατ. ευρώ επαναφέρεται ως νέο χρεωστικό μέσο που εκδίδεται από την OpsCo στους πιστωτές, με αρχικό επιτόκιο 7%, αρχική διάρκεια 5 ετών και με εγγύηση της εταιρείας.

  Όπως έχει γραφεί, σημείο κλειδί της συμφωνίας αποτελούν τα (επί του παρόντος) δεσμευμένα ακίνητα της FFG, καθώς και οι (επίσης δεσμευμένες) μετοχές του ταξιδιωτικού κολοσσού Dufry που έλαβε το 2013 η FFG όταν ολοκληρώθηκε η πώληση των ΚΑΕ στον ελβετικό όμιλο.

  Η Folli Follie έχει στο ενεργητικό της 930.461 μετοχές της Dufry AG, εκ των οποίων οι 125.733 μετοχές κυριότητας της Strenaby Finance Ltd είναι ενεχυριασμένες για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής. Οι υπόλοιπες 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση, εκ των οποίων οι 603.543 αποτελούν αντικείμενο μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Dufry AG. Μέχρι πρότινος, δηλαδή μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, η αξία αυτού του πακέτου μετοχών υπολογίζονταν στα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της Dufry έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της, κατερχόμενη από τα επίπεδα των 85 – 90 ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 27 ευρώ (κλείσιμο 20/3/20), λόγω της καθίζησης των αεροπορικών ταξιδιών και του travel retail λόγω κορονοϊου, κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει η FFG. Φυσικά, ανάκαμψη των αγορών όταν, αισίως, αντιμετωπιστεί το θέμα του κορονοϊού εκτιμάται πως θα επαναφέρει τις αποτιμήσεις σταδιακά στα πρότερα επίπεδα, κάτι που μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και χρόνο θα επιτευχθεί.  


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ