Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 08:23

  Παρατείνεται η αγωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

  Παρατείνεται η αγωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Νεώριον Συμμετοχών, ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θεωρούταν υπόθεση ρουτίνας. Οι μέτοχοι θα έδιναν το πράσινο φως για την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στην Onex, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η μέρα όμως ήταν επεισοδιακή με τους εργαζόμενους να κρατούν για ώρες τον βασικό μέτοχο Νικόλαο Ταβουλάρη κλεισμένο στο γραφείο του.

  Η απόφαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας προκειμένου να κατατεθεί υπό την Onex το σχέδιο εξυγίανσης στα δικαστήρια δεν ελήφθη. Η Γενική Συνέλευση διακόπηκε για την επόμενη Πέμπτη 19 Μαρτίου με σκοπό, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, να παρουσιαστούν επιπλέον στοιχεία για το σχέδιο εξυγίανσης από την Onex.

  Η αναβολή αυτή προκάλεσε την κινητοποίηση των εργαζομένων που θέλουν να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των δεδουλευμένων τους που σύμφωνα με τους ίδιους φτάνουν σχεδόν τα 18 εκατ. ευρώ. Έτσι, μετά από τη Γενική Συνέλευση περίπου 100 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της διοίκησης και ζητούσαν από τον κ. Ταβουλάρη να δεσμευθεί για τη μεταβίβαση των μετοχών.

  Εντέλει, οι εργαζόμενοι άφησαν τον μέτοχο να φύγει το βράδυ της Πέμπτης, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων και αφού εκείνος δεσμεύθηκε εγγράφως -παρουσία του λιμενικού- ότι θα μεταβιβάσει τα ναυπηγεία.

  Η Onex και το υπουργείο Ανάπτυξης

  Η αναβολή της μεταβίβασης προκάλεσε και την αντίδραση της Onex. Κύκλοι της αγοράς προσκείμενοι στην εταιρεία δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του βασικού μετόχου των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο κ. Ταβουλάρης γνωρίζει επακριβώς το περιεχόμενο της πρότασης που έχει κατατεθεί και έχει μάλιστα συναινέσει σε αυτό.

  Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι η πρόταση αφορούσε κυρίως τη μεταβίβαση του 46,3% που ελέγχεται από την οικογένεια Ταβουλάρη, προσθέτοντας πως ο ίδιος για άλλη μια φορά δεν προχώρησε στη μεταβίβαση ακολουθώντας μια τακτική καθυστερήσεων που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ταβουλάρης ελέγχει άμεσα περίπου το 20% των μετοχών της Νεώριον Συμμετοχών ενώ άλλα 10 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ποσοστά μετοχών από 5-15%.

  Το θέμα παρακολουθεί, στενά και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει θέσει προθεσμία για την μεταβίβαση των μετοχών μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

  Σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία φθάνει το 70% του κόστους μισθοδοσίας και το 60% των εξόδων λειτουργίας, καθώς τα μόνα έργα που υλοποιούνται σήμερα στα Ναυπηγεία είναι η κατασκευή δύο πυραυλάκατων, που έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% η μία και κατά 70% η άλλη.

  Η διαδικασία εξυγίανσης

  Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS κρίνεται απαραίτητη καθώς έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Ουσιαστικά η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

  Μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο, αφού υπάρξει σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνει τα περίπου 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ.

  Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες σε αντίθεση με ότι έγινε στη Σύρο στην περίπτωση της Ελευσίνας θα απαιτηθούν άμεσα κεφάλαια ύψους σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για την πληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων αλλά και για τη συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού των Ναυπηγείων.

  "Για αυτό η Onex θέλει να έχει την εγγύηση των μετοχών, προτού επενδύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν την συνέχεια της λειτουργίας των ναυπηγείων", σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ