Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 07:47

  Στα ύψη εκτοξεύεται η ζήτηση για προγράμματα τηλεδιασκέψεων

  Στα ύψη εκτοξεύεται η ζήτηση για προγράμματα τηλεδιασκέψεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Συνεχή τηλεφωνήματα και εργασία μέχρι αργά τη νύχτα με μερικές ώρες μόνο για ξεκούραση. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα γραφεία των εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών. Και ο λόγος είναι απλός: Το κλείσιμο των σχολείων φέρνει πιο κοντά τα φαινόμενα άδειων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, όχι μόνο λόγω πιθανών κρουσμάτων αλλά και επειδή πολλοί εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αφήσουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι.

  Έτσι, μέρα με την ημέρα πληθαίνουν οι εταιρείες που αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στρεφόμενες σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης και απομακρυσμένης συνεργασίας.

  Την κατάσταση, περιέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Bewise Μενέλαος Μακρυγιάννης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας. "Με την εξάπλωση του κορωναϊού έχουν αυξηθεί θεαματικά τα αιτήματα επιχειρήσεων για την εφαρμογή συστημάτων τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων”, δήλωσε ο κ. Μακρυγιάννης αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν σημαντικές παραγγελίες από δύο μεγάλες εταιρείες, η μια από τον χώρο του φαρμάκου και η άλλη από τον κλάδο της ενέργειας.

  Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μετέφερε στο Capital.gr στέλεχος άλλης εταιρείας πληροφορικής, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων ασφαλείας δικτύων η οποία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας αυτή την περίοδο, καθώς πέρα από τις τηλεδιασκέψεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα από το σπίτι τους. "Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν τις τελευταίες ημέρες. Όλοι οι πελάτες μας, από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους με χιλιάδες άτομα προσωπικό, ζητάνε λύσεις για τηλεδιασκέψεις και απομακρυσμένη πρόσβαση και το θέλουν τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Δεδομένων των συνθηκών τα περιθώρια είναι ασφυκτικά αλλά όπως σημείωσε ο κ. Μακρυγιάννης ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για κάποιες εταιρείες να εφαρμόσουν συστήματα τηλεδιασκέψεων και διαμοιρασμού αρχείων, καθώς η βασική πρόκληση είναι η εξοικείωση του προσωπικού με τα συστήματα. "Τα συστήματα αυτά δεν είναι πολύπλοκα. Ένας χρήστης με βασική γνώση υπολογιστών, μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί”, σημείωσε.

  Οι διαθέσιμες επιλογές και η πρωτοβουλία της Cisco

  Όλες οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, όπως η Microsoft και η Google, διαθέτουν ολοκληρωμένες πλατφόρμες απομακρυσμένης συνεργασίας, που προσφέρουν δυνατότητες τηλεδιάσκεψης, κοινής χρήσης προγραμμάτων, διαμοιρασμού αρχείων και απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπολογιστές.

  H Cisco, μάλιστα, προχώρησε στην δωρεάν διάθεση του συστήματος τηλεδιάσκεψης Webex σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ειδικότερα η εταιρεία επέκτεινε τα χαρακτηριστικά της δωρεάν άδειας χρήσης του Cisco Webex προσφέροντας μεταξύ άλλων απεριόριστη χρήση (χωρίς χρονικούς περιορισμούς). Ακόμη μέσω των συνεργατών της και της ομάδας πωλήσεων της η εταιρεία παρέχει δωρεάν άδειες χρήσης 90 ημερών σε επιχειρήσεις που δεν είναι πελάτες του Webex.

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr η Έλενα Πρασσάκη, εκπρόσωπος της Cisco Hellas η ανταπόκριση στη δωρεάν διάθεση του Webex υπήρξε μεγάλη και στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κυρία Πρασσάκη υπάρχουν καθημερινά πολλά αιτήματα τόσο στο τμήμα πωλήσεων της Cisco Hellas όσο και στους συνεργάτες της.

  Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν κυρίως επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθώς σε κάποιο βαθμό οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν ήδη φροντίσει να διαθέτουν τέτοιες εφαρμογές. Ακόμη, έντονη κινητικότητα εντοπίζεται και στον τραπεζικό τομέα.

  Μάλιστα, όπως σημειώνει η κυρία Πρασσάκη αιτήματα για την δωρεάν χρήση του Webex έχουν υποβάλλει και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία σκοπεύουν να υλοποιήσουν προγράμματα εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning). Όμως ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον δημόσιο τομέα, με εξαίρεση μερικά τμήματα πανεπιστημίων.

  Ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης απομακρυσμένης εργασίας σε συνδυασμό με συνδρομητικά προγράμματα παρέχουν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Vodafone και άλλοι. Ενδεικτικά είναι τα πακέτα Vodafone Smart Working τα οποία συνδυάζουν παροχή δεδομένων μέσω κινητού, συνδρομές στο office 365 για online επεξεργασία αρχείων και εφαρμογές για την προστασία των εταιρικών δεδομένων.

  mailto:kostaskets@capital.gr" target="_blank">kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ