Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Φεβ-2020 08:29

  Στην ΤτΕ ο φάκελος της Viva για την Praxiabank

  Στην ΤτΕ ο φάκελος της Viva για την Praxiabank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  της Νένας Μαλλιάρα

  Τον δρόμο των εποπτικών αρχών έχει πάρει η πρόταση της Viva Wallet για την εξαγορά της Praxiabank. Ο φάκελος της Viva με το business plan για την Praxia κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΤτΕ και απομένει να υποβληθούν, εντός των προσεχών ημερών, κάποια επιπλέον στοιχεία που ζήτησε η ΤτΕ από τους ξένους μετόχους της Viva.

  Μιλώντας χθες, σε κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, με αντικείμενο το Fintech και την επόμενη μέρα στις υπηρεσίες πληρωμών, ο ιδρυτής και CEO του ομίλου Viva, Χάρης Καρώνης, ανέφερε ότι η Viva Wallet, από την ίδρυσή της το 2010, πέρασε όλες τις διαδικασίες εποπτικού ελέγχου από την ΤτΕ, χωρίς να έχει καμία ειδική μεταχείριση ως ίδρυμα ηλεκτρονικών πληρωμών.

  "Η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος υπήρξε καταλυτική για τη συνεχή βελτίωση της Viva Wallet και επειδή ακριβώς είμαστε εποπτευόμενο ίδρυμα και έχουμε περάσει όλες τις διαδικασίες, πήραμε το ρίσκο να υποβάλλουμε πρόταση εξαγοράς για την Praxiabank", σχολίασε ο κ. Καρώνης. Όπως αποκάλυψε, λίγο πριν προκύψει η περίπτωση πώλησης της Praxia, η Viva είχε αναζητήσει (είχε δώσει mandate) εξαγορά τράπεζας στο εξωτερικό, έχοντας δεχτεί δύο προτάσεις, για τράπεζες στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες.

  Η επιλογή της Praxia έγινε και με βασικό κίνητρο το ότι η Viva Wallet, παρά την επέκτασή της διεθνώς, έχει διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Viva έχει σήμερα παρουσία σε 14 χώρες και στοχεύει να φτάσει τις 23 χώρες μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, ο κ. Καρώνης δήλωσε ότι θα είναι επιτυχία για την Viva ακόμη και να επεκτείνει την παρουσία της σε 18 – 20 χώρες, αφού "παρά την εντύπωση της ενιαίας Ευρώπης, οι διαδικασίες και τα συστήματα (νομικά, φορολογικά, εργασιακά) σε κάθε χώρα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και αυτό δυσχεραίνει την επέκταση των επιχειρήσεων".

  Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Viva είχε κινήσει τις διαδικασίες για άδεια σε Βρυξέλλες και Λονδίνο το β΄ εξάμηνο 2018 και πήρε την άδεια μετά από ενάμιση χρόνο, στη Γερμανία χρειάστηκε 11 μήνες για να πάρει άδεια και πάλι όχι για υποκατάστημα, ενώ στη Γαλλία, οι 6 πρώτοι υπάλληλοι που προσέλαβε ίδρυσαν σωματείο και αποφάσισαν να θεσπίσουν δικαίωμα 5 επιπλέον ημερών άδειας (30 συνολικά) την οποία δικαιολόγησαν ως "προκαταβολική αποζημίωση έναντι υπερωριών που μπορεί να μην πληρωνόντουσαν"!

  Έρχονται οι neo – banks

  Μιλώντας για το τραπεζικό τοπίο και το πώς αυτό αλλάζει από τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet εισήγαγε τον όρο "neo - bank" αντί του fintech και επεσήμανε ότι το τοπίο θα έχει πολύ λιγότερους "παίκτες", οι οποίοι, όμως, θα έχουν και τραπεζική άδεια. Το τραπεζικό σύστημα, όπως είπε, έχει τον δικό του (αργό) ρυθμό με τον οποίο υιοθετεί την τεχνολογία, καθώς είναι ενδεικτικό ότι "άνω του 55% των συναλλαγών που θα μπορούσαν να γίνουν ανέπαφα, γίνονται με χρήση PIN, τη στιγμή που η τεχνολογία contactless υπάρχει εδώ και 20 χρόνια".

  Ο κ. Καρώνης εκτίμησε ότι η αυτοματοποίηση, με χρήση της τεχνολογίας, που θα επικρατήσει και στις τραπεζικές εργασίες ως ζητούμενο των καταναλωτών, δεν θα εξαφανίσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα απαιτήσει από τους εργαζόμενους νέες δεξιότητες. "Με την τεχνολογία, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πλέον πολύ – εργαλεία και να μπορούν να μεταμορφωθούν στην καθημερινότητά τους", είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ανάγκη προσαρμοστικότητας που θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους συνολικά και όχι μόνο στις τράπεζες.

  Τέλος, αναφερόμενος στο κόστος της τεχνολογίας, είπε ότι ναι μεν οι υπηρεσίες θα γίνουν φθηνότερες προς όφελος του καταναλωτή, ωστόσο θα πρέπει να χρεώνονται. "Θεωρώ ότι και οι χρεώσεις που έβαλαν οι τράπεζες στα ΑΤΜ ήταν σωστές και θα έπρεπε, μάλιστα, να είχαν μπει ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Οι υποδομές πρέπει να χρεώνονται. Το θέμα είναι να μην υπάρχει διακριτική αντιμετώπιση κατά την επιβολή χρεώσεων και αυτές να εξορθολογιστούν και σε επίπεδο δικτύου", ανέφερε ο κ. Καρώνης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ