Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 09:00

  Η συμβολή των Εταιρικών Σχέσεων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

  Η συμβολή των Εταιρικών Σχέσεων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η καινοτομία και η αλλαγή οφείλουν να συνδυάζονται αρμονικά με αξίες και εταιρικούς σκοπούς, τα τμήματα Εταιρικών Σχέσεων διαδραματίζουν το ρόλο του συνεκτικού δεσμού και της πυξίδας προς το μέλλον. Η αντίληψη ότι οι Εταιρικές Σχέσεις αποτελούν συνώνυμο μιας επιφανειακής προσέγγισης της επικοινωνίας αποτελεί παρελθόν. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση, η ταχύτητα της πληροφορίας, η ποικιλία εμπλεκόμενων φορέων (γνωστών και ως stakeholders) θέτουν ένα απαιτητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επαγγελματίες υψηλού επιπέδου στις Εταιρικές Σχέσεις οφείλουν να λειτουργήσουν με άξονα πάντα το σκοπό, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της επιχείρησης. 

  Η Εταιρική Επικοινωνία αναμφίβολα αποτελεί το βασικό πυλώνα των Εταιρικών Σχέσεων έχοντας την ευθύνη για το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης που δεν είναι άλλο από τη φήμη της. Είναι γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο το απόφθεγμα του Warren Buffet ότι "χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις τη φήμη σου και 5 λεπτά για να την καταστρέψεις" ωστόσο η προστασία και προαγωγή της φήμης είναι η κορυφαία και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αλίμονο σε αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. 

  Η εταιρική φήμη οικοδομείται καθημερινά μέσα από το σύνολο ενεργειών μιας επιχείρησης που ξεκινάνε από την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τα προγράμματα βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την εξυπηρέτηση πελατών και φτάνουν μέχρι την εκπροσώπηση της επιχείρησης από τη διοίκησή της. Είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που εφόσον επιτύχει, λειτουργεί και συμβάλει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της επιχείρησης. 

  Είναι σαφές ότι το τμήμα Εταιρικών Σχέσεων σε άμεση συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης ενώνει τις τελείες και διαμορφώνει την εταιρική εικόνα και την ταυτότητα του οργανισμού, τόσο στο εσωτερικό κοινό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. 

  Η εμπλοκή των Εταιρικών Σχέσεων σε πτυχές της εταιρικής λειτουργίας είναι τόσο σημαντική που ενίοτε αφορά και στο μέλλον μιας επιχείρησης. Αυτό εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από τη διαμόρφωση θετικής αντίληψης σε νεανικά κοινά και την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων έως και τη διαχείριση κρίσεων όπου αφορούν τη φήμη ή ακόμη και την επιβίωση επιχειρήσεων και brands. 

  Παράλληλα, τα τμήματα Εταιρικών Σχέσεων αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά ενός οργανισμού στην κοινωνία και στο περιβάλλον όπου αναπτύσσει δραστηριότητα. Η καθημερινή επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) συμβάλει στην καλύτερη αντίληψη που μπορεί να έχει μια επιχείρηση για τους πελάτες της, τους συνεργάτες της, τους φορείς με τους οποίους εμπλέκεται. 

  Όταν τα πάντα γύρω μας είναι σε μια συνεχή εξέλιξη, αυτό που κρατάει τις επιχειρήσεις σταθερές και τους δίνει την ώθηση να αναπτυχθούν είναι η συνεκτική δύναμη που έχει μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα. Ο ρόλος των ανθρώπων των Εταιρικών Σχέσεων στη διαμόρφωση αυτής της κουλτούρας όχι μόνο είναι αδιαμφισβήτητος αλλά προβλέπεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

  Τη σημαντική συμβολή των ανθρώπων των Εταιρικών Σχέσεων στη στρατηγική και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τιμούν και βραβεύουν τα Corporate Affairs Excellence Awards  (CAEA) 2020, που με βασικό μήνυμα "Δημιουργία Αξίας που πολλαπλασιάζεται" αποτελούν τα μόνα θεσμικά βραβεία Επικοινωνίας στην Ελλάδα και εντάσσονται στις δράσεις του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

  Φορείς, επιχειρήσεις, εταιρείες και σύμβουλοι επικοινωνίας θα έχουν την δυνατότητα, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.caea-eede.gr μια ή περισσότερες υποψηφιότητες σε 13 κατηγορίες βραβείων έως και τις 9 Μαρτίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ