Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 18:23

  Εννέα "μνηστήρες" για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

  Εννέα "μνηστήρες" για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εννέα  σχήματα εκ των οποίων τρεις εταιρείες ενέργειας και έξι επενδυτικά κεφάλαια, εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών διαχείρισης δικτύων θα ήταν μεγαλύτερος, τελικά μόνο η Italgas έδωσε το παρών ενώ οι άλλες δύο εταιρείες είναι η κινεζική China Resources Gas και η τσεχική EPH η οποία είχε εμφανιστεί και στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες.

  Σε ό,τι αφορά τα funds όπως είχε ήδη γίνει γνωστό το παρών δίνουν το αμερικανικό KKR, το αυστραλιανό Macquarie καθώς επίσης και τα Antin Infrastructure Partners, First State Investments (Αυστραλία), I Squared και SinoCEEF (Κίνα).

  Αντίθετα στον διαγωνισμό δεν κατέβηκαν τελικώς οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων και η ιταλική Snam, καθώς όπως διευκρινίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ σε περίπτωση που κατέβουν δύο εταιρείες με κοινό μέτοχο τότε συντρέχει λόγος αποκλεισμού και των δύο.

  Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών από το Ταμείο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα:


  - ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS  SAS
  - CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
  - EP INVESTMENT ADVISORS
  - FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
  - ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
  - ITALGAS SpA
  - KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
  - MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
  - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

  Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά τη μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.

  Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

  Προφίλ ενδιαφερομένων

  Antin Infrastructure Partners

  Η Antin είναι ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο επικεντρωμένο στις επενδύσεις υποδομών, με συνολική αξία κεφαλαίων περί τα 6,6 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει επενδυτική εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές. Η επενδυτική στρατηγική της Antin στοχεύει στην απόκτηση πλειοψηφικών θέσεων στις επενδύσεις της και στην ενεργή διαχείριση των επενδύσεών της σε ανθεκτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης.

  China Resources Gas

  Η China Resources Gas Group είναι ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα. Ασχολείται κυρίως με τη διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της διανομής αερίου μέσω δικτύου και τη λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Οι δραστηριότητές της εντοπίζονται σε στρατηγικές τοποθεσίες της Κίνας, οι οποίες είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά, περισσότερο πυκνοκατοικημένες και με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

  EPH

  Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

  First State Investments (European Diversified Infrastructure Fund)

  Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 160,6 δισ. δολαρίων για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες υπηρεσιών, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και πελάτες αυτών. Η First State Investments επενδύει σε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων και ακίνητη περιουσία. Η First State Investments συμμετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

  I Squared

  Η I Squared Capital είναι διεθνής εταιρεία ανεξάρτητης διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Τα δύο παγκόσμια κεφάλαια επενδύσεων υποδομών της I Squared έχουν μέγεθος 3 δισ. και 7 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

  Χατζηδάκης: Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στον σωστό δρόμο

  Με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: "Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η συστηματική προετοιμασία από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ  είχε ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Προχωράμε έξι ακόμα αποκρατικοποιήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας".

  Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, σημείωσε: "Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας -όπως αυτό αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ- , βασική παράμετρος του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ