Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 07:50

  Αναζητούνται 3,1 δισ. για τη χρηματοδότηση ΜμΕ στην Ελλάδα

  Αναζητούνται 3,1 δισ. για τη χρηματοδότηση ΜμΕ στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που διατίθενται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ.

  Μέρος αυτού του κενού θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας που στόχο θα έχει τη διευκόλυνση της πρόσβασης των τελικών αποδεκτών δικαιούχων (ΜΜΕ) στη χρηματοδότηση σε συνεργασία με επιλεγμένους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.

  Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκε Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) ύψους 100 εκατ. ευρώ  ποσό το οποίο αναμένεται να οδηγήσουν σε δάνεια 500 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας. Σκοπός της σύστασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της πρόσβασης αυτών σε χρηματοδότηση.

  Το EIF θα λειτουργεί ως ο Εγγυητής έως το 70-80% νέων δανειακών συμβάσεων που θα χορηγηθούν από Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς της χώρας, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συνεργασίας με το EIF μετά από σχετική πρόσκληση.

  Με την ολοκλήρωση της ανοικτής διαδικασίας επιλογής, θα υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ του EIF και των αντίστοιχων Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (ΕΧΟ) που θα επιλεγούν με τους ακριβείς όρους υλοποίησης. Επιλέξιμες για εγγύηση από το Ταμείο Εγγυήσεων θα είναι νέες δανειακές συμβάσεις σε ΜΜΕ που θα πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Τα δάνεια θα μπορούν να εκταμιεύονται άπαξ ή σταδιακά.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση, που "άνοιξε” χθες 20 Φεβρουαρίου, τα χρηματοδοτικά μέσα σε σχέση με τις μη-επιστρεπτέες ενισχύσεις παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μοχλεύσει πόρων και αυξημένο αντίκτυπο των προγραμμάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον,

  • Αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα λόγω της ανακύκλωσης των πόρων (σταδιακή αποδέσμευση πόρων εγγυήσεων αποπληρωμένων δανείων και επαναχρησιμοποίησή τους).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ