Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 07:50

  Γ. Πετράς: Στόχος η Engel & Völkers να γίνει leader στην ελληνική αγορά

  Γ. Πετράς: Στόχος η Engel & Völkers να γίνει leader στην ελληνική αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Να καταστήσει πρώτη σε μερίδιο αγοράς τη θυγατρική στην Ελλάδα της γερμανικής μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers επιδιώκει ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Πετράς, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Από το 2010 μέχρι τον περασμένο χειμώνα, οπότε ανέλαβε τη θέση του CEO στην εταιρεία, ο κ. Πετράς ήταν συμβεβλημένος εταίρος της Engel & Völkers Ρόδου, βιώνοντας σε πρώτο βαθμό, την κρίση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και η απαξίωση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού ήταν τα πιο δύσκολα προσκόμματα που καλούσε να υπερπηδήσει ο κ. Πετράς στην προσπάθειά του να προσελκύσει επενδυτές από τη Γερμανία. "Ήταν σοκαριστικό το γεγονός ότι, κατά την περίοδο των capital controls, οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες δεν έκαναν δεκτές τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος από την Ελλάδα στη Γερμανία” αναφέρει. Πλέον, με τα χειρότερα να έχουν περάσει και τη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα να ισχυροποιείται, ο CEO της Engel & Völkers Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή της στρατηγικής του μητρικού ομίλου, επικεντρώνεται στην περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην χώρα μας.

  Το market center και τα νέα γραφεία

  Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Πετράς, ο γερμανικός όμιλος επέλεξε να μην ακολουθήσει το μοντέλο της δικαιόχρησης (franchising), δημιουργώντας το 16ο, κατά σειρά, market center. "Το επιθετικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνει τη δημιουργία γραφείων σε Γλυφάδα, Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κέρκυρα, Πελοπόννησο με στόχο η Engel & Völkers να αποσπάσει το πρώτο μερίδιο στην ελληνική αγορά ακινήτων". Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να διαθέτει προσωπικό έως 70 άτομα στο market center της Αθήνας και στα νησιά, όπως και 400 freelancers μεσίτες.

  Ο στόχος, όπως σημειώνει ο κ. Πετράς, είναι εφικτός, καθώς η εταιρεία έχει το προηγούμενο της Βαρκελώνης, όπου το 2012 η ζήτηση για ακίνητα ήταν στο ναδίρ, ενώ τα τραπεζικά δάνεια χορηγούνταν με το σταγονόμετρο, "αλλά η Engel & Völkers κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά”.

  Σύμφωνα με τον CEO της Engel & Völkers, η ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων θα προέλθει από την σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης από το εσωτερικό της χώρας και κυρίως από το εξωτερικό. Η ζήτηση για δεύτερη κατοικία από την Κεντρική Ευρώπη και χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο, είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ "δεν είναι τυχαίο ότι στη Ρόδο μεγάλος αριθμός των κατοικιών ανήκει σε Γερμανόφωνους ιδιοκτήτες”.

  Οι τιμές

  Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς, όπως αναφέρει ο κ. Πετράς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τιμές είναι έως και 40% χαμηλότερες, σε σχέση με προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, "η οποία αν και σε μέγεθος αντιστοιχεί στην μισή Κρήτη, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 50.000 ξένους αγοραστές”.

  "Η Μαγιόρκα διαθέτει 25 γήπεδα γκολφ, τομέας στον οποίο η Ελλάδα υστερεί. Ωστόσο, η χώρα μας συνολικά διαθέτει όσα ζητούν οι ξένοι, όπως γήπεδα γκολφ στη Μεσσηνία και μεγάλη παραλιακή ζώνη στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, στον πυρήνα της στρατηγικής της Engel & Völkers βρίσκεται η ίδρυση γραφείων σε όσο το δυνατό περισσότερα σημεία στην Ελλάδα” σημειώνει.

  Χωρίς αμφισβήτηση, όπως αναφέρει, οι τιμές καταγράφουν ανοδική πορεία. Ωστόσο, η άνοδος έχει ως αφετηρία μία πολύ χαμηλή βάση, καθώς έχει προηγηθεί συρρίκνωση αξιών της τάξης του 70%, σε σχέση με το peak το 2007. Ως εκ τούτου, όπως εξηγεί, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου η ελληνική αγορά ακινήτων να εμφανίσει τις τιμές του 2007. "Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ισχυρή ζήτηση και σημαντική αύξηση τιμών, αλλά σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό η Engel & Völkers αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα” καταλήγει ο κ. Πετράς.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ