Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Φεβ-2020 09:47

  Καμπανάκι από τη φαρμακοβιομηχανία για μείωση της φορολόγησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οι αντοχές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν εξαντληθεί. Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο και εξορθολογισμός του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού για το φάρμακο που οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις στην υπερχρέωση".

  Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σκιαγράφησε την παρούσα κατάσταση στον κλάδο, δίνοντας παράλληλα περίοδο "ανοχής" μέχρι το πέρας του πρώτου εξαμήνου για τη μείωση της φορολόγησης και ειδικά των αναγκαστικών επιστροφών του clawback (επιστροφή για να καλυφθεί η τρύπα στο κονδύλι της φαρμακευτικής δαπάνης).

  "Εμείς θα συνεχίζουμε να επενδύουμε. Το μήνυμα μας είναι να σταματήσουμε να εισάγουμε ότι παράγουμε. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνδέεται με την ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων και η αύξηση της βιομηχανίας και της παραγωγής είναι μονόδρομος" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Συμπλήρωσε εντούτοις πως ο συμψηφισμός των επιστροφών με τις επενδύσεις των φαρμακευτικών στην έρευνα και ανάπτυξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα του R&D, θα δουν να μειώνεται το ύψος της επιβάρυνσης από το clawback. Ειδικότερα, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης φαρμάκων, θα απομειώνουν ισόποσα το ποσό της αυτόματης επιστροφής. 

  Όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, 50 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστούν με το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2019 (το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019), ενώ υπάρχει πρόβλεψη εφαρμογής του μέτρου για το νέο έτος με συμψηφισμό 100 εκατ. ευρώ συνολικά και για τα δυο εξάμηνα, 50 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τον εξορθολογισμό της αγοράς, εκτιμώντας παράλληλα πως το ύψος των υπερβάσεων θα μειωθεί.

  Βαρύς ο λογαριασμός για την αγορά

  Το πολύ χαμηλό όριο του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και η αδυναμία πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης οδήγησε πέρσι σε μεγάλες υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback. 

  Οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις άγγιξαν το 2019 το 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 1,4 δισ. το 2018).  Σύμφωνα με την πορεία της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, η "τρύπα" στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη τη χρονιά που πέρασε έφτασε στα 810 εκατ. ευρώ. Για τη νοσοκομειακή, η υπέρβαση εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.

  Στα ποσά του clawback προστίθεται επίσης η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις rebate. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

  Όπως συμπληρώνουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας επίσης, το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται, καθώς η επιβάρυνση στην Ελλάδα αγορά και τα γενόσημα, και τα παλιά φάρμακα.

  Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, την ώρα που η βελτίωση του οικονομικού κλίματος έπειτα από την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής διαμορφώνει θετικές προοπτικές για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που αναπτύσσουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων