Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Φεβ-2020 08:16

  Ανεβασμένες προοπτικές για τα ξενοδοχεία, μεγαλώνει τις προσδοκίες το θετικό σερί του Τουρισμού

  Ανεβασμένες προοπτικές για τα ξενοδοχεία, μεγαλώνει τις προσδοκίες το θετικό σερί του Τουρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για την αγορά των ξενοδοχείων, ενώ οι "αντοχές" του Τουρισμού και το σερί των τελευταίων ετών σε αφίξεις και έσοδα- που όπως δείχνει μέχρι στιγμής η πορεία των προκρατήσεων θα συνεχιστεί και αυτή τη σεζόν- ανεβάζουν τις προσδοκίες. Δεν λείπουν εντούτοις και οι επιφυλάξεις από το χώρο των ξενοδόχων, που αφορούν κυρίως στη ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη φορολόγηση. Όλα τα παραπάνω μονοπώλησαν την 9η γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, που θα έλαβε χώρα την Παρασκευή στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca 2020.

  Όπως σημειώθηκε στη γενική συνέλευση, η εκπόνηση από το υπουργείο Τουρισμού στρατηγικού πλάνου στρατηγικής του τουριστικού προϊόντος με ορίζοντα δεκαετίας, αποτιμάται θετικά. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, από το βήμα της συνέλευσης, υπογράμμισε ότι τώρα είναι κατάλληλη στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου να χαράξουν τη στρατηγική της επόμενης δεκαετίας. Ζήτησε εντούτοις από την Πολιτεία φορολογικές παρεμβάσεις και τη λήψη μέτρων για τις μισθώσεις.

  "Τώρα είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε τον τουρισμό που θα έχουμε το 2030. Απαιτούνται μέτρα όπως διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για ίσες συνθήκες ανταγωνισμού, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις" τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

  Οι φετινές προκλήσεις

  Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος ο τουριστικός κλάδος αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στη ομιλία του στη συνέλευση του ΞΕΕ. "Υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις και μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή, τα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και απρόσμενα γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, η επιδημία του κοροναϊού η οποία είναι σε έξαρση αυτές τις μέρες. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν ένα προϊόν τόσο ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της συγκυρίας όσο ο τουρισμός. Ο εφησυχασμός, λοιπόν, απλώς απαγορεύεται" υπογράμμισε.

  "Το 2020 μπορεί πραγματικά να αναδειχθεί σε έτος ορόσημο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη" πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

  Συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες

  Το ΞΕΕ την ίδια ώρα ξεκινά επαφές με τις τοπικές κοινωνίες και τις Περιφέρειες, όπως και εξειδικευμένα σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων. Πριν λίγες ημέρες άλλωστε υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στο ΞΕΕ και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας που περιλαμβάνει την έναρξη διαλόγου σε περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν στις έδρες των Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα 13 ημερίδες, με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών και των θεσμικών επαγγελματικών φορέων. Μέρος της συμφωνίας είναι και πραγματοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων προσομοίωσης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την επικοινωνιακή διαχείριση τυχόν κρίσεων σε προορισμούς της χώρας και με στόχο την προστασία του brand και της φήμης τους από ενδεχόμενες απειλές.

  Όπως ανακοινώθηκε τέλος στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας κοινωνικής ευθύνης με πρωτοβουλία του ΞΕΕ. Τα αρχικά κεφάλαια για τη λειτουργία του φορέα ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ κεφάλαια που θα κατευθύνονται σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από κρίσεις. Η πρωτοβουλία θα φέρει τον διακριτικό τίτλο "HOTELS FOR".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων